ГоловнаЕкономікаФінанси

Наглядова рада "Нафтогазу" не має наміру переглядати рішення про премії керівництву

Наглядова рада перегляне політику компанії щодо виділення винагород і компенсацій.

Наглядова рада "Нафтогазу" не має наміру переглядати рішення про премії керівництву
Фото: argumentua.com

Наглядова рада НАК "Нафтогаз України" не має наміру переглядати рішення про виділення премій керівництву компанії в розмірі 46,3 млн доларів за виграш спору в арбітражі Стокгольма за контрактом на транзит газу.

Про це йдеться в листі голови наглядової ради НАК Клер Споттісвуд, спрямованого прем'єр-міністру Володимиру Гройсману у відповідь на його прохання переглянути прийняте рішення про премії.

У листі наголошується, що рішення про виділення премії в розмірі 1% від виграшу, який становив 4,63 млрд доларів, приймалося за рекомендацією комітету з призначенням винагород на основі ретельного аналізу подібних перемог в арбітражних судах.

При цьому Споттісвуд зазначає, що наглядова рада "повністю розуміє делікатність питання, з приводу якого Ви (прем'єр-міністр - ред) висловили стурбованість у своєму листі", і висловлює жаль, що рішення про премії викликало негативний резонанс.

Наглядова рада має намір повністю переглянути політику компанії щодо виділення винагород і компенсацій, щоб зберегти наявних і залучати нових професійних і чесних співробітників.

"Визначення такої політики вимагає врахування всіх складових і часу для того, щоб помітити її вплив на ефективність діяльності компанії в довгостроковій перспективі. А інформацію про окремі складові дійсно складно зрозуміти людям, які не мають уявлення про ситуацію: нам дуже шкода, що в суспільстві виник негативний резонанс, за який ми беремо повну відповідальність", - йдеться в листі.

При цьому, в листі підтверджується готовність наглядової ради "Нафтогазу" зустрітися з прем'єр-міністром в липні "для більш детального обговорення рішення про премії та інших питань".

Нагадаємо, загальний обсяг премій менеджменту "Нафтогазу" затверджений на рівні 1% від суми виграшу в арбітражі (4,6 млрд дол. США), що становитиме 46,3 млн дол. США. У переліку співробітників компанії, які отримають премію, - 41 особа, які прямо або опосередковано внесли значний вклад у досягнення цього результату. У травні 2018 року мали виплатити першу частину премій на суму 20,7 млн доларів (541 млн грн). Ця сума відповідає 1% від обсягу виграшу, вже визнаного у фінансовій звітності "Нафтогазу" за 2017 рік. Решта премії виплачуватиметься протягом трьох років за умови успішного стягнення з "Газпрому" залишку виграшу (2,6 млрд доларів).

6 червня прем'єр Гройсман повідомив, що попросив наглядову раду "Нафтогазу" переглянути рішення з преміювання правління за перемогу в Стокгольмському арбітражі над російською компанією "Газпром".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram