ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" подав новий позов про розірвання контрактів з "Нафтогазом"

Російський монополіст хоче "відновити баланс в інтересах сторін".

"Газпром" подав новий позов про розірвання контрактів з "Нафтогазом"
Глава «Газпрома» Алексей Миллер
Фото: EPA/UPG

Голова правління російського газового монополіста "Газпром" Олексій Міллер заявив, що компанія подала новий позов на розірвання чинних контрактів на постачання і транзит газу в Україну, і почалося формування трибуналу Стокгольмського арбітражу.

Про це він сказав на прес-конференції, повідомляє РБК. Раніше Стокгольмський арбітражний суд постановив стягнути з "Газпрому" 2,56 млрд доларів на користь Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". За словами Міллера, це рішення було "асиметричним" і порушило "баланс в інтересах сторін". Голова правління також згадав про постанову Апеляційного суду округу Свеа призупинити виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Міллер додав, що основною умовою подальших переговорів є відновлення балансу в інтересах сторін, в тому числі скасування рішення Стокгольмського арбітражу апеляційним судом і конструктивні пропозиції з боку України.

Він також наголосив, що Україна повинна надати аргументи економічної доцільності транзиту через свою територію, відповідаючи на питання про подальшу взаємодію "Газпрому" і "Нафтогазу" в умовах збереження транзиту певного обсягу газу через територію України після 2019 року.

Нагадаємо, в середині червня повідомлялося, що в Швеції апеляційний суд призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору російської компанії "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". Зазначалося, що "Газпром" подав відповідне клопотання з метою перешкодити "Нафтогазу" вимагати виконання цього рішення в різних інстанціях до розгляду апеляції по суті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram