ГоловнаСвіт

Стокгольмський арбітраж підтримав Польщу в вимозі знижки на газ від "Газпрому"

Арбітри частково задовольнили вимоги польської PGNiG.

Стокгольмський арбітраж підтримав Польщу в вимозі знижки на газ від "Газпрому"
Компрессорная газовая станция Ямал-Европа
Фото: EPA/UPG

Стокгольмський арбітраж в проміжному рішенні щодо позову польської нафтогазової компанії PGNiG постановив, що вона має право вимагати з російського газового монополіста "Газпром" зниження ціни на газ. Про це свідчить часткове рішення суду, опубліковане прес-службою PGNiG, пише РБК.

Так, польська компанія має право вимагати з "Газпрому" зниження ціни на російський газ в рамках довгострокового контракту, відповідно до якого російська компанія поставляє газ Польщі (так званий "Ямальський договір").

Відзначається, що суд визнав аргументи PGNiG і постановив, що є передумова, що дає право PGNiG вимагати зниження ціни.

Протягом багатьох років "Газпром" відкидав можливість зміни ціни, тому ціна контракту значно перевищувала ціни на європейських ринках.

"Суд взяв до уваги ключові аргументи PGNiG, що вказують на необхідність зниження ціни контракту і відхилив офіційні заперечення "Газпрому", спрямовані на підтримку наявних неринкових цінових умов в рамках Ямальського контракту", - наводяться в повідомленні слова голови PGNiG Петра Возняка.

Возняк зазначив, що компанія вітає це рішення суду.

"Ми очікуємо, що вона (ціна, - ред.) буде знижена до ринкового рівня на більш пізньому етапі розгляду", - зазначив голова польської компанії.

При цьому прес-секретар голови "Газпрому" Сергій Купріянов також прокоментував це рішення. Він заявив, що російська компанія "продовжить захищати свої інтереси".

Згідно з підписаним в 1996 році контрактом "Газпром" поставляє до Польщі 10 млрд кубометрів газу в рік. Контракт діє до 2022 року. Стокгольмський арбітражний суд розглядає позов PGNiG проти "Газпрому" з 2016 року.

Нагадаємо, Польща завела справу проти Газпрому і ще п'яти компаній за фінансування "Північного потоку-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram