ГоловнаБлоги

Чому кредити такі дорогі?

Чи хочемо ми дешевих банківських кредитів? Звісно, так! Але їх наразі немає.

Хтось звинувачує в цьому Нацбанк. Мовляв, надто висока ставка рефінансування (17% річних), яку встановлює на свій розсуд керівництво головного банку країни.

Фото: creditclub.com.ua

Деякі експерти бачать проблему в жадібності комерційних банків. «Не хочуть банкіри дешево давати кредити ні бізнесу, ні громадянам».

Інші економісти критикують Уряд, Парламент і Президента. «Не турбується наша влада про економіку», - кажуть вони. - «Треба ухвалити закони, щоб ”пріоритетним” галузям (від агро- і авто- до енерго- та біо-) давати ”дешеві” кредити за рахунок держави». Мені здається, що на цих граблях ми вже доволі натанцювалися ще в 90-х роках.

Я вважаю, що проблема в іншому. В це, мабуть, мало хто повірить, проте банки не кредитують, тому що не захищені від шахрайства позичальників. За допомогою корумповаваних так званих правоохоронних органів та продажних суддів злодійкуваті позичальники можуть фіктивно збанкрутувати, вивести активи з-під застави, визнати договір кредитування недійсним тощо. Придумані десятки різних способів ”кинути” банк.

Банки у відповідь змушені включати всі ці ризики в ставку кредитування. Тому й пропонують компаніям кредити за ставкою 30% річних, а громадянам ще вище. Добросовісні позичальники платять відсотки і за себе, і за хитрунів.

На жаль, закони були на боці шахраїв. Вчора ситуація трохи покращилася. Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект 6027д, хоча деякі важливі правки не пройшли.

Думаю, що Президент підпише цей закон і за кілька місяців ми побачимо відновлення кредитування економіки.

Тарас Козак Тарас Козак , президент iнвестгрупи УНІВЕР
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram