ГоловнаКультура

Кінофестиваль "Київський тиждень критики" оголосив українську програму

Цього року на фестивалі покажуть свіжі українські фільми і фільми-рими, які вибрали режисери.

Кінофестиваль "Київський тиждень критики", який пройде цього року утретє, оголосив українську програму.

Як повідомляють організатори, цього року вона побудована навколо двох фестивальних хітів цього року - драми "Додому" Нарімана Алієва і комедії "Мої думки тихі" Антоніо Лукіча.

Окрім цих двох фільмів, на фестивалі покажуть картини-референси, обрані режисерами як такі, що перегукуються з їх роботами стилістично і тематично.

Так, режисер "Додому" вибрав до свого фільму "Відчуження" Нурі Більге Джейлана і "Бич Божий" Олега Фіалка. А режисер "Мої думки тихі" - "Паперовий місяць" Пітера Богдановича і "Довгі проводи" Кіри Муратової.

"Кожне нове покоління швидше відштовхує попереднє або навіть відхрещується від нього, і саме нову хвилю нашого кіно можна було б назвати перезавантаженням і розривом. Але ми не поспішаємо поривати зв'язок, тому режисери самі знайшли паралелі до власних фільмів як в українському, так і у світовому кіно. Кінотриптихи, які вийшли, - спроба розширити контекст сучасного українського кінематографа", - коментують концепцію програми критики-куратори фестивалю.

Драма "Додому" – повнометражний дебют режисера Нарімана Алієва. Світова прем'єра фільму відбулася у програмі "Особливий погляд" Каннського кінофестивалю. В Україні фільм отримав Гран-прі Одеського кінофестивалю - "Золотий Дюк", який присуджується за результатами глядацького голосування. Зараз фільм Алієва претендує на номінації Європейської кіноакадемії та представляє Україну в якості національного кандидата на премію "Оскар" у категорії "Кращий міжнародний фільм".

"Відчуження" (2002) – перший фестивальний хіт турецького режисера Нурі Більге Джейлана, лауреата "Золотої пальмової гілки" Каннського кінофестивалю. Стрічка побудована навколо двох дуже різних чоловіків, які за збігом обставин опиняються в одній квартирі у зимовому Стамбулі. У Каннах "Відчуження" отримало Гран-прі і премію за кращу чоловічу роль."Фільм "Відчуження" є референсом мого життя, коли з невеликого кримського села я приїхав у велике місто у пошуках світлого майбутнього", - коментує свій вибір Наріман Алієв.

"Бич Божий" (1988) – драма Олега Фіалка, портрет невизначеної епохи перед перебудовою. Фільм розповідає про колишніх однокласників, вокзального злодія й успішного чиновника, які випадково зустрічаються через 30 років після закінчення школи. Під час навчання Нарімана Алієва в Інституті екранних мистецтв Олег Фіалко був його майстром.

Комедія "Мої думки тихі" – дебютний повнометражний фільм режисера Антоніо Лукіча. Вперше фільм показали у секції East of West Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах, де він отримав Спеціальну премію жюрі. Українська прем'єра відбулася в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю, де робота Лукіча отримала приз глядацьких симпатій, премію FIPRESCI за кращий український фільм, премію за кращу акторську роботу (Ірма Вітовська) і спеціальну згадку журі (Андрій Лідаговський). В основу сюжету лягла історія про молодого звукорежисера, для якого запис голосів закарпатських тварин може стати шансом переїхати в Канаду. Однак це завдання виявляється набагато складнішим, коли головним супутником у новій роботі стає його мама.

"Паперовий місяць" (1973) – класична голлівудська трагікомедія про поневіряння шахрая і маленької дівчинки за часів Великої депресії. За роль у фільмі 10-річна Татум О'Ніл була відзначена премією "Оскар" за кращу жіночу роль другого плану, встановивши віковий рекорд. "Паперовий місяць" я стабільно переглядаю один раз на рік, без прив'язки до дати. Якщо є таке поняття як настільна книга, то це мій настільний фільм", - говорить Антоніо Лукіч про свій вибір.

Історією дорослішання і самотності пов'язані "Мої думки тихі" і "Довгі проводи" – третя повнометражна робота української режисерки Кіри Муратової про матір, яка не може змиритися з від'їздом сина. Стрічка була створена у 1971 році, але вийшла на екрани тільки у 1987 році - цього ж року на Міжнародному кінофестивалі у Локарно "Довгі проводи" були нагороджені премією FIPRESCI.

Фото: Київський тиждень критики

Як і усі покази "Київського тижня критики", сеанси української програми представлять критики-куратори фестивалю - після перегляду глядачів чекає обговорення фільму. Фільми демонструються мовою оригіналу з українськими та англійськими субтитрами.

В рамках фестивалю також запланована програма дискусійних зустрічей, присвячених кіно: панельна дискусія "Як Новий Голівуд змінив американське кіно" і презентація третього тому "Антології української кінокритики 1920-х років", організована спільно з Національним центром Олександра Довженка.

Третій "Київський тиждень критики" вже оголосив основну і ретроспективну програми і буде проходити з 24 по 30 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram