Що таке «ірпінське диво»?

Краще один раз побачити, аніж сто разів почути. У той час, коли про нас багато говорять за межами міста, ми просто запрошуємо друзів у гості: показуємо Ірпінь і будуємо спільні плани на майбутнє. На цьому тижні до нас приїхали посол Польщі, посол Пакистану, консул США, представники українських та міжнародних неурядових організацій.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Що таке «ірпінське диво»? Це більше 100 соціальних інфраструктурних проектів, які ми реалізували всього за два роки інтенсивної праці. Для розвитку Ірпеня ми залучили фінансування з міського бюджету, спонсорські та грантові кошти. Зараз ми маємо 50 нових ідей-проектів зі сфер освіти, медицини та туризму. І ми з радістю пропонуємо їх колегам, партнерам, інвесторам. Особлива надія у нас на міжнародні фонди, які готові інвестувати в розвиток українських міст. Однак їх зараз зупиняє корупція, закритість, неорганізованість, яка вросла в нашу країну.

В Ірпені ми показали, що українське місто може бути іншим. Ми почали працювати з міжнародними організаціями і цей досвід є успішним. Незабаром очікуємо грантове фінансування обсягом близько 8 млн. євро від Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО. Проведемо енергоефективні заходи у 21 комунальному закладі міста і будемо заощаджувати близько 60% на сплаті за комунальні послуги. Також уже виконується домовленість щодо впровадження інвестиційних проектів спільно з Європейським Альянсом державно-приватного партнерства C.R.E.A.M. Цю організацію зацікавила ідея створення новітнього медичного центру в Ірпені.

Ми прагнемо розвиватися у напрямку міжнародного партнерства й далі. Кожен гість дружньої зустрічі отримав інвестиційний паспорт Ірпеня. У ньому ми зібрали два десятки найцікавіших проектів, на реалізацію яких чекає місто. Серед них спортивний комплекс з басейном, будинок дитячої творчості, будівництво соціального житла для працівників освіти і медицини, будинку для літніх людей, створення санаторно-реабілітаційного медичного закладу для учасників АТО, облаштування пляжно-рекреаційного комплексу у місті тощо.

Представника Фонду сприяння розвитку мистецтва особливо зацікавила ідея створення культурно-мистецького центру «IrpinArtHause». З гостею із Британської Ради в Україні уже почали домовлятися про проведення в Ірпені курсів підвищення кваліфікації для вчителів англійської мови з подальшим отриманням сертифікатів. Міжнародний жіночий клуб запропонував свою допомогу в організації музичного табору під час Різдвяно-новорічних свят.

Представник посольства Польщі в Україні підтвердив, що вже у листопаді нашу делегацію чекають у Варшаві. Там будемо переймати досвід у вирішенні питання безпритульних тварин на вулицях міст. Відвідаємо центри допомоги тваринам, поспілкуємося з польськими фахівцями.

Ті зміни, які сьогодні відбуваються в Ірпені, значною мірою є результатом того, що ми бачили і чому навчалися в Європі. Але це лише початок шляху до нашої мети – зробити Ірпінь сучасним європейським містом здоров’я.

Зараз в Ірпені існують усі необхідні умови для впровадження сучасних інвестиційних проектів. Ми подолали корупцію, у нас є висококваліфіковані спеціалісти, в Ірпені найсучасніша мережа електронних комунікацій, ми забезпечуємо підтримку у швидкому та зручному оформленні дозвільних документів. Кожна успішна співпраця Ірпеня з міжнародними фондами – це не тільки розвиток міста. Це ще й підвищення довіри до України у світі. Нашій державі це дуже потрібно.

Ми – налаштовані на співпрацю. Ірпінь – відкритий для світу.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram