Як знайти інвестиції для міста у кризовий час? Стукати у всі двері. Ірпеню відчинили в Європі

Ірпінь став першим містом України, з яким офіційну співпрацю розпочала Європейська асоціація державно-приватного партнерства C.R.E.A.M. Ми підписали меморандум, який є першим кроком до мільйонних інвестицій в інфраструктуру нашого міста.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Ірпінь вийшов на офіційний рівень у співпраці з асоціацією Євросоюзу C.R.E.A.M. – надійним та досвідченим експертом у функціонуванні державно-приватного партнерства в Європі. Меморандум про співпрацю ми підписали з головою Європейського альянсу державно-приватного партнерства Зоряном Єлічем.У планах нашої команди – багато амбітних та перспективних проектів для успішного розвитку інфраструктури міста. Але, мушу визнати, більшість з них доволі затратні. Тому ми стукаємо у всі двері для пошуку надійних партнерів.

На сьогодні Європейська асоціація державно-приватного партнерства успішно інвестує проекти у восьми країнах ЄС та уже давно намагається співпрацювати з Україною. Проте, через корупцію та бюрократію в нашій державі, процес іде дуже складно. Адже фінансування від асоціації спрямоване безпосередньо на будівництво того чи іншого проекту, а не на рахунки казначейства. А в цьому не надто зацікавлені органи влади на місцях. Нам же такі принципи дуже підходять! Бо наша основна мета не отримати кошти на рахунок, а побачити найближчим часом втіленими у життя реальні інфраструктурні проекти, що будуть слугувати ірпінській громаді.

Загалом Ірпінь подав на розгляд C.R.E.A.M. 26 проектів. Серед них будівництво дитячих садочків, шкіл, очисних споруд, створення найбільшого в регіоні медичного центру з пологовим будинком, дитячим стаціонаром та реанімацією. Європейських інвесторів особливо зацікавили очисні споруди і медцентр: вони можуть надати 100% фінансування для цих проектів. Для цього потрібно надати детальний опис конкретного проекту, кошторис, а тоді C.R.E.A.M. починає шукати гроші. За словами голови асоціації Зорана Єліча, на кожне 1 євро, яке дає на проекти Євросоюз, 20 євро вони знаходять з приватних коштів.

Хочу зауважити, що всі об’єкти, які створені та профінансовані Європейською асоціацією державно-приватного партнерства C.R.E.A.M. залишаються у комунальній власності і працюватимуть на засадах державно-приватного управління відповідно до Закону України «Про державно-приватне партнерство». Все буде абсолютно відкрито і прозоро, що відповідає основним принципам Європейського Союзу. По кожному проекту будуть проводитися громадські слухання, прес-конференції. Окрім цього, представники міста будуть учасниками усіх робочих груп та процесів. І підрядників для виконання робіт, і управлінців для уже готових об’єктів будемо обирати тільки на конкурсній основі. Це теж одна з головних умов асоціації.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Попереду на нас чекає велика робота з оформлення документації – вимоги у європейців у цьому плані високі. Ми маємо підготувати детальний опис усіх проектів, їхні кошториси. На все може піти приблизно півроку. А тоді вже почнуться перемовини щодо конкретних об’єктів.

Державно-приватне партнерство – це потужний інструмент для розвитку інфраструктури міст. У Європі це зрозуміли давно і уже активно використовують усі його переваги. Ми тільки починаємо вчитися, але обов’язково скористаємося досвідом наших партнерів для розвитку Ірпеня. Ми будуємо європейське місто.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram