Ірпінь першим на Київщині отримав право контролювати містобудівні процеси

Державна архітектурно-будівельна інспекція України передала Ірпінській міській раді право контролювати містобудівні процеси. Тепер громада Ірпеня сама вирішуватиме, що, де і як будувати. У нашій країні нарешті відбувається поступова децентралізація влади.

Фото: Надано автором

Місто Ірпінь першим у Київській області отримав право виконувати функції архітектурно-будівельного контролю. І це не випадково: ми створили усі умови для того, щоб ефективно здійснювати нові повноваження. Зокрема, минулого року відкрили перший на Київщині Центр надання адміністративних послуг. Нещодавно тут запрацював відділ реєстрації майнових прав, а тепер відкриваємо відділ архбудконтролю. Він працюватиме з 4-го квітня.

Разом з новими повноваженнями ірпінська громада отримує контроль повного циклу містобудівної діяльності: від видачі земельних ділянок, містобудівних умов і обмежень до дозвільних документів про початок будівництва та введення в експлуатацію об’єктів першої, другої та третьої категорій (будівлі до 10-ти поверхів). Тепер ми зможемо контролювати новобудови і (що є особливо важливо для Ірпеня) впливати на проблемних забудовників.

Більше двадцяти років у місті велася хаотична забудова. В результаті ми маємо понад десятки об’єктів, зведених з порушенням норм будівельного законодавства. Недобросовісні забудовники залишають нам купу проблем: відсутність зелених зон, дитячих майданчиків, під’їзних доріг, освітлення, інших об’єктів благоустрою та інфраструктури.

Так сталося, бо міська влада не мала реального впливу на містобудівні процеси. Підприємці заповнювали декларацію і відправляли її до ДАБІ. Проконтролювати всі будівельні майданчики, перебуваючи в Києві, було складно, тому вся відповідальність покладалася на того, хто складав декларацію. В результаті компанія-забудовник могла використовувати земельну ділянку у місті на свій розсуд. А міська влада диктувати свої правила не мала повноважень.

Тепер слідкувати за будівництвом значно простіше. Місцевий інспектор може завжди виїхати і перевірити об’єкт будівництва. В тому числі і на підставі звернення громадян.

У новому відділі міської ради, яка займається містобудівними питаннями, працюють шестеро людей: юрист, реєстратор, інспектори. Півроку вони проходили спеціальне навчання, а під час тестування в Держархубдінспекції показали найкращий результат серед своїх обласних колег. Я переконаний, що вже найближчим часом вони покажуть результат своєї роботи і нашій громаді: проблемних забудов стане набагато менше.

Ми хочемо, щоб Ірпінь розвивався гармонійно і згодом став справжнім європейським містечком.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram