ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Чому бунтують військові пенсіонери

17 січня військові пенсіонери влаштували масові акції протесту. Мітинги пройшли в багатьох обласних центрах, на Львівщині навіть перекривали траси. Колишні військові вимагали перегляду пенсій. Розмір виплат їм не «осучаснювали» аж 7 років. Чиновники уже встигли наобіцяти – пенсії переглянуть. Однак подібні заяви були і в травні, і у жовтні минулого року і сьогодні про питання згадали тільки після акцій протесту.

Фото: прес-служба президента

Моральна деградація влади

Пройшло всього кілька тижнів після повернення в Україну наших військовополонених. Їх чекала вся країна, їх поверненням гордився Президент у новорічному зверненні. Сьогодні військові – це ті кому чи не найбільше довіряють українці, не політикам, не громадським діячам, а саме тим, хто захищає нашу землю, наше мирне небо і спокійний сон. І як же дико і прикро бачити, як в цей же час на акцій протесту вимушені виходити колишні військові. Як можна відправляти сьогоднішніх молодих хлопців захищати кордони і в той же час брехати в очі вчорашнім військовим про перегляд їх пенсій. Що думатимуть ті, хто сьогодні беруть до рук зброю, дивлячись на це? Що вже завтра вони будуть нікому не потрібні? Яке майбутнє може мати країна, яка не поважає власних військових?

Історія брехні

Ситуація, яка складається зараз навколо пенсійного забезпечення військовослужбовців, - своєрідний лакмусовий папірець, наочна ілюстрація того, що з себе представляє діюча влада, та на яких підвалинах ґрунтується її діяльність: постійна брехня та маніпуляції, безвідповідальність та правовий нігілізм.

Пенсії військовим пенсіонерам не «осучаснювалися» більш ніж 7 років, хоча згідно з чинним законодавством перерахунок мав би відбуватися. У підсумку – далеко не кожний український військовий пенсіонер, який, наприклад, вийшов на пенсію у чині полковника, може зараз похвалитися пенсією у 150 доларів у еквіваленті.

Це якось, навіть, незручно порівнювати із якістю соціального захисту пенсіонерів-військових у США, у Великій Британії, у Німеччині. У тій самій ФРН, наприклад, виходячи у відставку за вислугою років, полковник бундесверу може розраховувати на пенсію приблизно у $2-4 тис. на місяць.

Чи знала влада про існування проблеми? Безумовно! Чи займалася системно її вирішенням? Ні.

Чи розуміли урядовці, що потрібно не тільки розробити новий механізм призначення пенсій військовим (якщо вже затіяли зміну загальної системи), але й вирівняти пенсії "нових" пенсіонерів та "старих". Так – розуміли, але...

Ще у травні минулого року пан Гройсман розказував, що після ухвалення парламентом урядової пенсійної реформи Уряд до кінця року забезпечить і осучаснення пенсій військовим-пенсіонерам. Мовляв: «гарантую, що до кінця року ми це питання вирішимо».

У серпні 2017-го міністр соціальної політики Андрій Рева клявся, що підвищення пенсій військовослужбовцям обов’язково відбудеться, але визначатиметься окремим законом, а не законом про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Казав, що це буде наступний законопроект у рамках пенсійної реформи. Другий її етап. Що за документ, який регулює питання пенсійного забезпечення військовослужбовців, мають взятися у жовтні 2017 року. А вже у листопаді відповідний законопроект мав би потрапити до парламенту. Але – не потрапив. Не потрапив документ до Верховної Ради і у грудні. Проте – з’явилася інформація відносно того, що урядовці, начебто, передумали вирішувати питання із «осучасненням» пенсій військовим з 1 січня 2018. Що все це має відбутися на рік пізніше.

Лише масові акції протесту військових пенсіонерів примусили владу схаменутися.

Аж 13 грудня 2017 року – у чортів, як-то кажуть, голос - прем’єр відрапортував, що Кабмін нарешті опрацював проект закону про підвищення пенсій військовослужбовцям та працівникам правоохоронних органів і направляє документ в Раду національної безпеки та оборони для подальшого обговорення, а вже після обговорення у РНБО документ потрапить до парламенту. Прем’єр-міністр вкотре пообіцяв, що підвищення обов’язково відбудеться і пенсії 550 тис. військових пенсіонерів в середньому зростуть на 1,5 тис. гривень.

Обіцянки без грошей

Зараз – пройшло вже більше місяця – за словами пана Гройсмана, «осучаснення» пенсій військовим пенсіонерам все ще дискутується у РНБО, але остаточні рішення з’являться «от-от». І незалежно від того, чи розгляне відповідний законопроект парламент, - нові умови пенсійного забезпечення військовослужбовців почнуть діяти саме з 1 січня 2018 року.

Тобто, пенсії «по-новому» для військових пенсіонерів будуть вводитися в дію так само, як «осучаснення» для пенсіонерів цивільних, - «заднім числом».

Але законні підстави для цього можуть з’явитися, у найкращому випадку, у лютому. І мова, вочевидь, йде вже не тільки про прийняття «профільного» закону, а й про внесення змін у бюджет поточного ріку, бо в його теперішній версії кошти на підвищення пенсій військовим просто не передбачені. А це – за приблизними підрахунками – майже 10 млрд грн.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram