ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

30% зростання цін: причини і прогнози

Через економічні прорахунки уряду продукти подорожчали на 30%. Цього року новорічний стіл для українців коштуватиме половину середньої зарплати. І це не сезонне зростання цін, а наслідок системних помилок в економічній політиці.

Фото: надане Віталієм Скоциком

Зростання цін на продукти легко проілюструвати завдяки так званому «індексу олів’є». Тут маркерами виступають продукти, що входять до складу цього новорічного салату. Так от, сьогодні вартість інгредієнтів для приготування кілограма новорічного олів’є становить 88 грн., що на 31,4% більше, ніж у минулому році (66,95 грн.). У той час, коли уряд декларує чи не найнижчу за останні роки інфляцію на рівні 14%, вартість усього новорічного кошика продуктів зросла більше, ніж на 30%, порівняно з минулим роком. Які продукти стрибнули в ціні найбільше? За офіційною статистикою, протягом 2016 року яйця подорожчали на 34%, вершкове масло - на 32%, молоко - на 22%, кисломолочний сир - на 16%, соняшникова олія - на 11%. Однак, якщо простежити за цінниками в окремих магазинах і мережах, яйця подекуди стали за цей рік дорожчими на 55%.

Делікатесом для українців ризикує стати навіть різдвяна кутя. Вартість її інгредієнтів зросла аж на 65%, і тепер кілограмовий набір продуктів для куті становить 123 грн. проти 74 грн. у минулому році.

Взагалі, новорічна ніч буде для багатьох українських громадян святом суцільних «делікатесів». Слід врахувати, що середня зарплатня в Україні складає близько 5300 грн. При цьому, вартість новорічного столу з традиційним набором продуктів – салати, холодець, копчені продукти, солодощі, фрукти, соки, алкоголь – складе приблизно 2000 гривень. Якщо ж захочеться завершити святкове застілля київським тортом від «Roshen», то додайте ще 224 грн. (вартість такого торту в цьому році зросла майже на 80%).

Через зростання тарифів у бюджеті новорічного свята треба зарезервувати ще близько 100-150 гривень на комунальні послуги, які буде спожито в процесі приготування страв і проведення самої новорічної ночі з гірляндами та побутовою технікою. Тож виходить, що за свято у власному домі доведеться викласти майже половину середньої зарплати українця. Святкування доступне не для всіх.

Треба розуміти, що стрибок цін не є суто передноворічним або стихійним явищем. Падіння гривні та зміна оподаткування агровиробників призвели до того, що за цей рік собівартість виробництва в АПК зросла на 12%. Почали закриватися підприємства, зменшилося виробництво продукції. З січня 2017 року заплановане повне скасування спеціального режиму оподаткування ПДВ для аграрного сектору. У сукупності з високими тарифами на енергоносії це призведе до падіння виробництва ще на 10%. Це значить, що продуктів харчування в Україні вироблятиметься ще менше і ціна на них ростиме.

На жаль, прогнози очевидні: зростання цін залишатиметься трендом. Можна очікувати, що вже до кінця грудня молоко подорожчає щонайменше на 5-10%, що викликано, в першу чергу, зростанням вартості сировинного молока і сезонним скороченням виробництва. Через наближення новорічних свят збільшиться попит на м'ясо з боку населення і переробних підприємств. Це спровокує підвищення цін на 7-10%.

Є висока ймовірність, що вже після Нового року буханець житнього хліба першого ґатунку борошна коштуватиме близько 11 гривень. Ціна батона теж буде поволі зростати. Але бізнес враховує неплатоспроможність людей і може за ту саму ціну продавати батон не в стандартній вазі 600 грамів, а зменшить її до 400-450 грамів.

Зупинити зростання цін, захистити українського споживача можна - захистивши українського виробника. На жаль, уряд не пішов на діалог із аграріями і сформував бюджет на основі хибних податкових підходів. Наші вимоги, які допоможуть стабілізувати економіку й зупинити ціни, залишаються в силі. Система оподаткування, яка діяла до 2015 року, мусить бути відновлена. Зокрема, має знову запрацювати спецрежим ПДВ, який давав змогу виробникам конкурувати і втримувати доступні ціни. Інакше, з падінням виробництва відбудеться й скорочення обсягів експорту сільськогосподарської продукції (орієнтовно на 2,5 млрд доларів). Зменшення надходжень валюти в економіку України спровокує девальвацію гривні та новий виток зростання цін.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram