ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Королевская - КОД. Дельфин и русалка, сюжет этой песни: не пара, не пара, не пара

Довідка: Дельфіни дуже спритні, ненажерливі хижаки, що живуть суспільно; іноді нападають и на своїх (Королівський удар по КОДу), відрізняються традиційно хорошим ставленням до людини. Відомі випадки, коли дельфіни рятували людей. Пам’ятаєте «Арсеній. Врятувати країну»? Період вагітності дельфінів – 10-18 місяців. Саме стільки, до виборів, буде існувати КОД.

Фото: Макс Левин

У «мові» дельфінів вчені нарахували 186 різних «свистів». У них приблизно стільки ж рівнів організації звуків, скільки и в людини: шість, тобто звук, склад, слово, фраза, абзац, контекст, є свої діалекти. Полум'яні промови - головна зброя наших опозиціонерів: навряд чи десь в Європі є кращі оратори за Тимошенко та Яценюка.

Русалка - міфологічна істота жіночої статі. Зовнішній Вигляд успадкувала від художніх зображення гомерівських сирен. Тут без коментарів: в переказах сирен зображують як дів чудної краси з чарівнім голосом. Згадайте голос Королевської, чоловіки у парламенті називають її найкрасивішою жінкою-парламентарем. Звуками своїх пісень вони присипляють путників, а потім роздирають їх на частини и пожирають. Іншою відмінною рисою русалок є їх любов до плетіння вінків. Вінок, як відомо, своєрідній прообраз сучасного капелюшка. Королевська Наталія Юріївна такі колекціонує. Русалок відрізняє стрімкий швидкий біг, такий що «на коні не наздоженеш». Як відомо, Наталя Юріївна є власником цілої кінної стайні, а її вихованці успішно беруть участь в міжнародних конкурсах. Відбитки своїх слідів на березі, русалки майстерно ховають. Не дивлячись на усілякі звинувачення в «кришуванні» донбаських копанок, організації сєверодонецького з'їзду та інших корупційних гріхах, Наталію Королевську можна вважати політиком з відносно чистою репутацією.

Якщо русалки будуть приставати до людини, то потрібно спрямувати погляд у землю та на них не дивитися. «Пристає» Наталія Королевська до виборців досить своєрідно, за допомога незліченних бордів, і відвертої «джинси» в газетах та глянцевих журналах.

У Західній Європі була популярною легенда, що русалки не мали душі (на сучасній манер - власної партії), і що, нібито, прагнуть її знайти, але не можуть знайти в собі сили залишити море (читати - БЮТ). Цікаво, правда?

Головна цитата теми.

«Я вважаю, що найголовніше - це мета. А вже досягнення цієї мети залежить від нашої сили волі, наскільки її у нас вистачає. А якщо у когось здаються нерви, підкачала сила волі, і особисті амбіції все-таки беруть верх, ну, що ж, здавай мандат, організовуй свою партію - немає проблем. Це не заборонено в нашій країні. А у нас, я впевнена, - все вийде", - з інтерв'ю Наталії Королевської.

Не вийшло. «Мета» - це лейтмотив її улюбленої та настільної книги Макіавеллі - «Государь». У ній - про те, що мета виправдовує засоби. А ще, за книгою, автор рекомендує бути левом та лисицею - щоб лякати ворогів та обходити небезпечні пастки. Пропоную подивитися об'єктивно на «дівчину з борда»: оцінити минуле и сьогодення, поговорити про потенційну сумісність з КОДом.

Фото: Макс Левин

Біографія Unisex.

У Королевської - біографія «тертого донбаського калача». Писалася вона не без допомоги впливових покровителів та родичів. За це судити її не можна. Правду сказати, в українській політиці немає героїв, які «виросли в лідерів» без попереднього вигодовування президентами чи олігархами. Наталія Королевська народилася 18 травня. До речі, також, як і Микола Олександрович Романов (Майбутній російський імператор Микола II), Іоанн Павло II (Кароль Йозеф Войтила), а ще Омар Хайям.

Доля пожартувала над українською опозицією: через кілька днів після Наталчиних уродин, 22 травня, святкує свій день народження фактичний лідер КОДу - Арсеній Яценюк. Напевно, це єдине, що об'єднує Королівську и КОД. У 1997 році - Закінчила економічний факультет Східноукраїнського національного університету. У 2002 році - Донецьк державну академію Управління. Примітно, що саме там «придбав» свою наукову ступінь професора - Віктор Янукович. Як бізнесмен Королевська еволюціонувала під патронатом свого брата. Костянтин - відомій російський політик и бізнесмен. При Лужкові він займав «хлібну» посаду заступника керуючого Департаменту містобудування. У 2010 він став заступником міністра Міністерства регіонального розвитку. Наталія Юріївна говорить, що йо звідти «пішли», причому на прохання української влади. Можна вірити, можна не вірити. Але те, що певний «російський слід» в її політичній кар'єрі вже є - очевидно.

Це може бути «російське спонсорство» її проекту, можуть буті й інші більш небезпечні для України сценарії. У 2000 р. Наталія Королевська викупила акції ВАТ «Луганськхолод», була головою наглядової ради цього акціонерного товариства. Підприємство входить до п'ятірки найбільших виробників морозива в Україні. Фактично вона керувала цілим холдингом, що об'єднував різні бізнеси. Її ділова кар'єра почалися в «бурхливі дев'яності» і продовжується до цих пір. Все, що вона робить, нагадує злагоджені бізнес-процеси, де мета виправдовує засоби, а прагматичність - жорстка умова. Сентименти з приводу патріотизму та страждань простих людей - одна з багатьох масок. У 2004 році Наталя Королевська агітувала за Віктора Януковича. Через два роки, на парламентських виборах – вже за Юлію Тимошенко. В результаті, стала народним депутатом від БЮТ. Спектр її завдань - підприємництво, економіка та бютівський «східний вектор». Депутати не раз відзначали, Наталія - найкрасивіша жінка парламенту. Віддає перевагу костюмам наддорогих торгових марок «Селін», «Валентино», «Луї Віттон».

Для її політичної біографії не характерні скандальні викриття. Можна відзначити два епізоди: «контрабанда слонів» и «сіверськодонецькій з'їзд» на який вона, буцімто, запросила Лужкова. Кілька років тому митниця вилучила у політика невеликого золотого слоника. Через подарунок чоловіка, Королевську кілька годин допитували, був суд, де з неї були зняті звинувачення в контрабанді. За іншим епізодом, навряд чи, хто-небудь, колись, щось зможе довести або стверджувати напевне, як, власне і спростувати. Від її опонентів ми ще не раз почуємо про «російського шпигуна Королевську». «У мене гарне ставлення до Юрія Михайловича Лужкова, і коли він приїжджав до Сєверодонецька я, дійсно, зустрічалася c ним. Але ці відносини не дають приводу говорити, що я йо запросила, а він приїхав», - заявляла Королевська..

Фото: Макс Левин

№ 66 або «сердечні справи» Наталії Королевської.

Це її номер у списку БЮТ. Інтуїція мені підказує, що він виявиться багато в чому фатальним для блоку та КОДу. З 2007 вона - народний депутат Верховної Ради України VI скликання. Пізніше очолить Комітет з питань промислової та регуляторної та підприємництва. З Юлією Тимошенко Наталія Юріївна познайомилася восени 2005 року. У відносинах Між БЮТом та Королівською було все: від морозива у формі серця з назвою «Юля», виробництвом якого вона займалася в період компанії - 2006, до публічного осуду і одностайного вигнання и блоку. У БЮТ, вона не була останньою людиною, в основному, за рахунок своєї амбітності та працездатності. Її команда продукувала актуальні законопроекти та програми. Багато в чому, завдяки їй, бютівці не виходили на ток-шоу з порожніми руками. Завжди була припасена товста папка паперів, списаними актуальними, інколи відверто популістськими законопроектами. У якийсь момент, коли БЮТ, замість мобілізації народу України на захист свого лідера, зайнявсь будівництвом «наметового царського села на Хрещатику», та кондиціонерами у Печерському суді, Королевська взяла на себе весь «вантаж публічної роботи». Не без користі для себе, зрозуміло. Беручи участь у проекті «загальнопартійного вдавання захисту Тимошенко», вона почала будувати свою партію, розкручуючи другу частину її майбутньої назви - « - вперед».

У партійних босів блоку на випадок вироку Тимошенко вже був чіткий план. Королевській в ньому відводилася роль солдата, що дисонувало з підтекстом її останніх, майже генеральських, нарядів. Вона, ймовірний замовник, її команда вичікували момент, щоб заявити на всю країну про свої найбільш амбітні наміри. Вся компанія Королевської досить динамічна та цинічна: з’їзд в день виголошення вироку, миттєве розгортання «кампанії з бордами», «іронічні законопроекти та заяви». Вона розуміє, на часі підвищення пізнаваності, підвищення будь-якою ціною. Далі, «хто треба» підіграє і «замахам на її життя», і антиурядовим, антипрезидентським протестам і тому подібному. У цьому ключі, згадую цинічні заяви Королевської зразка 2007 року: «Юлія Тимошенко є політиком майбутнього. І мріяти про щось подібне необґрунтовано. Я хочу бути членом команди блоку Юлії Тимошенко». Коли я спостерігав за «посиденьками бютівців» у наметах, біля Печерського суду, мені це нагадувало «недбайливе чергування» або «трудові подвиги піонерів на картоплі». Актуальна міна на обличчі змінювалася посмішками, сміхом, а іноді вульгарним реготом. Теж не природно, відчувала себе і майбутня «дівчина з борду». Сидячи в оточенні, без п'яти хвилини, колишніх колег, вона, думками вже витала у своєму новому проекті. Королевська зросла в середовищі моторошного політичного цинізму, інтриг и ігор. Вона розуміла: їй потрібна власна гра, що б не стати жертвою «договорняків». Інакше політична дідівщина БЮТу зжере її амбіції.

Що могла говорити досвідчена Юлія Володимирівна про Наталю? Тільки добрі слова. Адже, вже завтра, в разі, знищення Януковичем БЮТу, партія Королевської, може стати її важливим політичним партнером чи майданчиком. Від можливого поглинання своєї партії, молодий партійній босий, надійно захистився. Партія на 100% Королевська. Це зазначено в її назві «Партія Наталії Королевської ...». Зауважте, ні Ленін, ні Муссоліні, ні Гітлер такого собі не дозволили.

Навпаки, якщо Наталія зрадить Тимошенко, ще й офіційно, слова останньої про це, у зверненні до людей, виглядатимуть сльозливішими, ніж якщо б вона зараз засудила її активність. Таким чином, Юлія Тимошенко в інтерв'ю «Дзеркалу тижня», на питання, чи довіряє вона їй, відрізала: «В Королевську хочу вірити. Вона має всі шанси стати сильним політиком». Свій вклад в суспільне роздратування, через зайву багатоповерховість опозиції, вніс і регіонал Чечетов. «Вже на сьогоднішній день зрозуміло, що справжня лідерка в БЮТ не Тимошенко, а Наталія Королевська, яка все для цього робить, щоб зайнятості її місце, - заявив у квітні заступник Голови фракції Партії регіонів у парламенті Михайло Чечетов. - Під прапором Королівської підуть всі залишки БЮТу. Наталія Юріївна - це завтрашній день »- заявив він.

Фото: Макс Левин

Перший проект «Вперед»: приватизація «податкового, чорнобильського та афганського майдану».

Мало хто знає правду про зародження «податкової революції» в Україні. Я, мої колеги - Андрій Мартенс та Лев Жиденко, почувши про те, що в кулуарах ВСУ вже є «проект податкового кодексу», «розкопали» його і прочитали за ніч. Вже до обіду, я підготував перший розгорнутий план всеукраїнських протестних акцій та прізвисько законопроекту - КАТ (Кодекс Азарова-Тігіпка), назву кампанії - «Зупини податковий терор». Андрій пішов до Арсенія Яценюка просити підтримки у проведенні такої кампанії, Лев же зайнявсь важкою організаційною роботою. До речі, заслуги ФЗ у розвитку цієї боротьбі, по правді сказати, безпрецедентні. Величезну роль у мобілізації людей зіграла Олена Варнакова - керівник Профспілки підприємців Чернігова. Ми провели багатотисячний мітинг у Полтаві, Олена в Чернігові, потім перші три мітинги під стінами Верховної ради, акції у багатьох інших містах Україні. Потім революція стала жити своїм життям. Напевно, мої друзі і були тими «геніями і романтиками» з відомого вислову Бісмарка: «Революції готують генії, роблять романтики, а користуються плодами - негідники».

Я розумів, що лідерами цього руху можуть бути всього кілька людей - Наталія Королевська, Оксана Продан, Олександра Кужель. У кожної з них були свої об'єктивні перешкоди, щоб очолити наступний виток протестів. Таким чином, прийшли інші лідери. Проте, Королевська знайшла свою нішу і оригінальний формат - громадський рух та автопробіг. 14 квітня 2011 Королевська створює рух «Вперед», проводить перші акції. Правда, на них приходило не більше 2000 - 3000 чоловік. Це менше середньостатистичних акцій протесту у регіонах. Чесно кажучи, до інших теж вже практично не ходили. «Податковий майдан» - серйозною опозиційній актив, Королевська зуміла приватизувати його частину. Частину, достатню, щоб в її опозиційному портфелі закрити тему «малий бізнес». Далі будуть чорнобильці та афганці. Формат той самий, принципи та методологія ті ж.

Наприклад. У січні 2012 року Олександра Кужель звинуватила Наталію Королевська в зраді Юлії Тимошенко і розповіла про її погрози. «У 2009 році після одного випадку мені стало зрозуміло, чому підприємці, за яких Королевська ратує, їй не довіряють. І чому її ненавидять в Луганську. У відповідь на мою пропозицію створити, у важкий для українського бізнесу час, раду підприємців при Верховній Раді, Наталя нахилилася до мене і сказала: "Спробуєш створити - знищу" - розповіла Олександра Кужель. Пізніше, Як свідчать ЗМІ, лідер Всеукраїнської громадської організації воїнів-афганців «Ніхто, крім нас» Олександр Коваль «звинуватив Королевську у тому, що вона «без дозволу використовує символіку афганців и відверто бреше». Він також повідомив, що проморолик з'їзду політ сили Наталії Королевської з його зображенням, крутили українські телеканал без всякої його на те згоди.

Фото: Макс Левин

Вигнання. БЮТ, - значить люблять.

14 березня БЮТ одноголосно виключає Королевську з фракції. Цього ж дня Українська соціал-демократична партія вийшла зі складу КОД. Нагадаю, 23 грудня 2011 року її обрали головою Української соціал-демократичної партії (УСДП). Рано чи пізно це мало статися. Напевно це рішення було чітко погоджено з Тимошенко. Офіційна причина виключення - «не проголосувала 13 березня 2012 за включення до порядку денного сесії проекту постанови про заходи щодо реалізації рекомендацій та вимоги ПАРЄ». Опозиція вимагає розглянути у Верховній Раді резолюцію ПАРЄ, в якій, зокрема, містіться вимога звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко і екс-голову МВС Юрія Луценка. Конфлікт БЮТу з Королевською буде стрімко розвиватися.

Згодом ми почуємо багато нового: про її брата, сєверодонецький з'їзд, завчасну підготовку кампанії, мільярдах Королевської, дружбу з Єфремовим і Тихоновим і взагалі змову ПР і Королевської проти всього світу. Я не виключаю, що багато чого з вище переліченого може бути правдою. Наступний кроком стало перейменування УСДП в Партію Наталії Королевської «Україна - вперед!». У випадку з Королевською, такий крок абсолютно логічний: таку важку «соціал-демократичну платформу» до 2015 року вона просто «не донесе». Більш того, у бренда «Вперед» є певна капіталізація за рахунок участі в чужих акціях. Явно попсова партія дасть можливість всій «королевській раті» успішно лавірувати, вибираючи собі зручні позиції та партнерів. Це коротка політична спекуляція з дуже точними завданням.

Справжня партія Королевської ще попереду. В Україні немає з ким будувати ідеологічні партії, а от організації для коротких політичних спекуляцій - без проблем. Активи партій – це на 90% бізнесмени. І йдуть вони туди просто заробляти гроші, як у новий бізнес. Спитайте Кличка, Яценюка, Тягнибока про те, як їм дається партійне будівництво. Вони не дадуть вам відповіді, а просто візьмуться за голову. Україна, на жаль, є тією країною, де клас політиків и громадський діячів просто виродився. Що ви хотіли, сто років без політичної конкуренції. Справжній бойовий лідер, соціал-демократ, з’явиться пізніше. Це буде та людина, що наважиться зайнятися складною та тривалою просвітою виборців, ідеологічним перевихованням цілої нації. Не сезон, не для соціал-демократії.

«Україна - вперед!». У 12-ий або 15-ий та що таке «вся Королівська рать»?

КОД прийде до Верховної ради, взявши, як і ПР, певну відповідальність перед людьми. Якщо навіть зараз все так складно з «переговорним процесом», уявіть розмах цих труднощів у пост-виборчий період. Проте, очікування у суспільстві дуже чіткі: динамічна, яскрава, результативна опозиція, а не «нескінченний опозиційний стіл переговорів» який призводить до поразки за поразкою. Чи зможе Королевська потрапити в парламент? Особисто вона – так. Бар'єр партії подолати навряд чи вдасться. У цьому випадку, вона буде вимушена розвивати бренд позапарламентської опозиції. Цей шлях вже успішно пройшов Арсеній Яценюк з партією Фронт Змін. Відсутність «депутатських багнетів» не завадить їй створити вуличний «парламент народної довіри» та «ефективний опозиційний уряд»: для цього провести відповідні праймеріз, за які вона так ратує.

Вона зможе гідно дожити до 2015 року, увійти в нього з досить високим рейтингом. Все залежить особисто від неї та її команди, здатності проводити яскраву, грамотну опозиційну політику в парламенті та на вулиці. В одному з інтерв'ю Тарас Чорновіл сказав: «... Про спаринг-партнерів для Януковича на президентські вибори серйозно ще не думають. Я думаю, будуть шукати не жорсткого спаринг-партнера. Будуть використовувати як подразника людей Тягнибока. А спаринг-партнера будуть брати когось з «плюшевої» опозиції. Раніше хотіли на цю роль мати Яценюка. Зараз мені здається, він вже їм просто надоїв до отупіння. І мені здається, що варіант спаринг-партнера залишать Королевській». Проблема кожного лідера - ефективна команда. Як Королевській зібрати свою «всю королівську рать», здатну до немислимої політичної сутички з КОДом за місце під «опозиційним сонцем»? Для перемоги буде вкрай недостатньо харизми та молодості, освіченості лише однієї лідерки «Україна –вперед». Це буде її головне випробування.

Пригадуєте, роман американського письменника Роберта Уоррена «Вся королівська рать»: історія жорсткого політика, який, часто, не гидує ніякими методами для досягнення своїх цілей. До речі, цей твір відзначено Пулітцерівською премією 1947 року. Цікаво чи отримає «вся королівська рать» Наталії Юріївни гідну премію від українського виборця чи кане в могильнику подібних проектів, як свого часу команда озимого покоління та інші. Нещодавно Наталія, сподіваюсь, заради жарту, ініціювала розгляд законопроекту про відміну «місіонерської пози», натомість пропагувати колінно-ліктьову. У інтерв’ю, вона, зокрема погодилася, що буде важко проконтролювати чи виконують цей закон прості громадяни. Я хочу додати, що простим громадянам, навпаки, вже набридло це двадцятирічне дійство, коли влада в улюбленій позі Королевської, «працює» з різноманітними опозиціями, а потім, вже разом, вони намагаються зробити те саме із своїм народом. Проект Королевської та КОД – це останні класичні політичні проекти в Україні. Після викриття чергових змов або розчарувань буде запущені інші – проекти знизу: протести, революції, страйки. За їх наслідками більшості українським політикам випаде нагода «насолодитися» перевагами колінно-ліктьової пози. Причому, хто з якого боку буде стояти, я думаю, вони вже здогадуються.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram