П'ятий медичний десант ПДМШ: у Гречишкиному на прийом до медиків-добровольців попередньо записалося півтисячі селян

Черговий медичний десант ПДМШ, до якого увійшли сім медпрацівників Київської міської клінічної лікарні № 2 "Опіковий центр", прибув на два тижні до села Гречишкине на Луганщині для проведення поглибленого профілактичного огляду його мешканців. Як повідомила ініціатор поїздки – заступник головного лікаря КМКЛ № 2 з питань медсестринства Вікторія Крамаренко – в очікуванні приїзду команди медиків-добровольців на прийом до них попередньо записалося півтисячі мешканців села.

Фото: ПДМШ

Для пані Вікторії це вже другий приїзд до Гречишкиного – влітку минулого року ця "фантастична жінка", як назвав її президент ПДМШ Геннадій Друзенко, працювала там під час липневої ротації мобільного шпиталю. З того часу вона перебуває в постійному контакті зі своїми гречишкинськими пацієнтами.

Поважний склад медичної бригади та її забезпечення апаратурою дозволяє припустити, що протягом двох тижнів це старовинне село в Новоайдарському районі стане одним з найкращих в Україні населених пунктів за рівнем медичного забезпечення. Усі шість лікарів команди є лікарями вищої категорії: хірург і комбустіолог С.В. Стаскевич (заступник головного лікаря з хірургічної частини); терапевт Л.Л. Дороніна (заступник головного лікаря з лікувальної частини); гінеколог І.М. Вороніна (завідувач відділенням гінекології); терапевт і функціональний діагност Л.Ф. Стельмах (завідувач відділенням УЗД та ФД); ендоскопіст, хірург і комбустіолог Е.М. Гомонай (завідувач кабінетом ендоскопії). Разом з ними на швидкій працюватиме водій ПДМШ С.Н. Кисельов. Київські лікарі привезли з собою ендоскоп, гастроскоп, апарат УЗД, кардіограф і глюкометр.

"Обладнання дуже коштовне. Один ендоскоп коштує під 20 тис. євро", – зауважила Вікторія Крамаренко. Також до села було доставлено приблизно 200 кг медикаментів, які вона три місяці збирала по фармацевтичних закладах. Поряд з ліками були замовлені одноразові гінекологічні комплекти, скринінг-тести на сечу, глюкозу та інше. "Це буде не просто обстеження, а фундаментальне обстеження, – каже Крамаренко. – Роботи буде багато, бо 500 людей записалося на прийом ще до нашого приїзду. Але обстежені будуть усі селяни. Уже три місяці, як я їх усіх згуртувала, по селу були розвішані оголошення".

Також була вирішена проблема із забезпеченням водою, яка дещо дошкуляла пані Вікторії рік тому: активісти поставлять діжку, а воду будуть завозити військові.

Вікторія Крамаренко висловила вдячність своїм колегам, яких, за її словами, вона "спокусила" поїхати на Схід. Також вона щиро дякує за розуміння головному лікарю Анатолію Васильовичу Вороніну, який дозволив своїм підлеглим поїхати в це відрядження. Адже зросте навантаження на інших працівників лікарні, яка обслуговує 90 тис. населення трьох київських районів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram