Ніна Москаленко – ребут кримінального процесу

13 червня в Печерському районному суді столиці відбулося перше (після пристойної перерви) судове засідання за звинуваченням вчительки Ніни Москаленко у нанесенні тілесних ушкоджень одному з молодиків, які брали участь в рейдерському захопленні її житла в елітному районі Києва.

Епопея навколо «золотого» клаптика землі триває вже більше року і на основі всіх тих подій вже можна написати не один том мемуарів десяткам учасників тих подій, а особливо самій жінці.

Не варто нагадувати, що це одна з найбільш резонансних подій в Україні за останній календарний рік. Світ побачили кілотонни відзнятого відео (як «кустарного», так і професійного) та текстів у статтях чи новинах в інтернеті.

Останній місяць у справі був позначений відносним затишшям, яке настало після зухвалих нападів та руйнування житла.

У кримінальній справі проти вчительки затишшя тривало довше. В кінці лютого суддя Кицюк відправив справу на додаткове розслідування.

Але тепер судилище перезапускається.

Призначено нового суддю.

Ю.А. Фаркуш була призначена «випадково» комп’ютером. Адвокат Ніни Іванівни Олександр Свиридовський стверджує, що є інформація про те, що суддю було переведено на роботу в Київ з порушенням законодавства. Знаючи, що нічого в цій справі випадково ніколи не робилося, висновок напрошується сам по собі.

Власне саме засідання відбувалося близько трьох годин. Значну частину часу зайняло перебування новопризначеної судді в нарадчій кімнаті, де вона обмірковувала вирішення двох клопотань адвоката.

Спершу, Свиридовський заявив клопотання про закриття кримінального провадження, навівши низку аргументів. Серед іншого, слід звернути увагу на те, що існує ніким не скасована постанова дільничного міліціонера про відмову у тоді ще відкритті кримінальної справи за заявою того самого, так званого, потерпілого Бондаря.

Клопотання задоволено не було.

Наступним було заявлено клопотання про відвід судді. Адвокат вказав на порушення законодавства під час її переведення на теперішнє місце роботи і, вірогідно, не випадковість призначення саме на цю справу. Але все це довести набагато важче.

Свиридовський не полінувався нагадати учасникам процесу про те, що справа більш, ніж резонансна. І після засідання відзначив, що та ж таки суддя явно деморалізована. Ще б пак, навряд чи б хто позитивно сприйняв появу таких проблемних речей в своїй кар’єрі, та й житті.

Крім того, змінився в справі й прокурор.

Загалом чергова вистава цирку пройшла достатньо «весело».

«Потерпілий» Бондар після словесної перепалки накинувся на активіста Андрія Дзіндзю, який є журналістом. Останній викликав міліцію та написав заяву у зв’язку з перешкоджанням здійсненню журналістської діяльності (ст. 171 Кримінального кодексу).

Варто нагадати, що це вже не перший «напад психозу» в «потєрпєвшего», який відзначається високим ступенем агресії та зухвалим поводженням.

Наступна порція квазісудового балагану відбудеться 12 липня о 9.00.

Олександр Солонько Олександр Солонько , Юрист, політичний аналітик, громадський активіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram