Як закрити алкоточку?

Вас дістав гендель під боком? Щоденні алкоголіки та розпиття горілки під вікнами і “голуби летят над нашей зоной” до ранку? Є простий алгоритм, як максимально ускладнити життя алкоточці.

Фото: Макс Требухов

Алкоточка, гендель - заклад, де збирається “еліта” району або ж міста та бухають до ранку. Періодичні бійки, поножовщина - це все чудово знайомо людям, які мешкають поруч. Використання описаного у цьому блозі алгоритму максимально зменшить прибутки від продажу пальоного алкоголю вашим сусідам, а можливо і взагалі допоможе закрити гендель.

Як правило, при продажі алкогольних напоїв є три основні порушення: продаж фальсифікованого алкоголю (рідше - контрабандного), продаж алкоголю без ліцензії та розлив алкоголю без дозволу. За ці порушення карає та накладає чималий штраф податкова.

Мінімальна сума штрафу за торгівлю алкоголем без ліцензії, а також за продаж фальсифікованого алкоголю, алкоголю з фальсифікованими акцизними марками або без них — 17 тисяч гривень або 200 відсотків вартості партії товару, якщо вартість партії більша за 8500 грн.

За продаж алкоголю на розлив, у закладах де не дозволено продавати алкоголь на розлив, — штраф у 6800 грн.

За продаж алкоголю дешевше ніж встановлені законодавством ціни — штраф не менше 10 тисяч грн.

У зв'язку з законодавчими обмеженнями на перевірки малого бізнесу, податкова працює лише за зверненням громадян. Тому для боротьби з розливайкою вам потрібно оформити звернення. З досвіду знайомих можу сказати, що податківці не “зливають” дані заявників, а тому залишати звернення на алкоточки - безпечно. Окремо зазначу, що перевірку за зверненням роблять обласні податківці, яким байдужена місцеві “розбірки” і “дах” генделя.

Отже, є два алоритми звернень.

Перший виглядає так:

Залишаєте звернення на урядову гарячу лінію — співробітники податкової перевіряють викладені вами факти та знаходять порушення — складають протоколи і накладають штраф.

На урядовій гарячій лінії залишаєте приблизно таке звернення (шаблон) та чекаєте з місяць. Для виходу податківців на перевірку достатньо вказати, що ви стали свідком, як покупцю алкогольної продукції не видали фіскального чеку. Після отримання вашого звернення обласні податківці виходять на перевірку закладу, але штрафи виписують по знайденим ними порушеннями. Тобто вони можуть знайти і додаткові порушення, а не лише вказані вами. Після перевірки вам надходить відповідь на урядову гарячу лінію.

Підводні камені.

Не завжди в ригалівках продають фальсифікований алкоголь або з порушеннями. Рідко, але буває повністю законний продаж алкоголю.

Не факт, що прямо з першого вашого звернення алкоточку закриють. Я знаю людей, які декілька разів залишали звернення, контрафакт вилучали, але наступного дня торгівля продовжувалася. Контрафакт продавали малими партіями на ринку без суб’єкта господарювання, тому дії податкової не завдавали достатньо збитків власникам. Ситуацію вирішило звернення з копіями відповідей про знайдені порушення до міськради, яка пообіцяла власнику знести кіоск у випадку повторних порушень.

Для вирішення другої проблеми — потрібно слати звернення у всі інстанції, в тому числі народним депутатам, з проханням вжити відповідних заходів у межах їхньої компетенції. Інколи буває, що у відповідь на звернення громадян порушень не знаходять, а от на депутатське звернення - знаходять.

Другий алгоритм, у випадку неефективності першого:

Запит на поліцію про кількість викликів, порушників та порушень біля вказаного генделя — звернення на податківців через урядову гарячу лінію з проханням розглянути можливість позбавлення ліцензії у зв’язку з порушеннями законодавства та на міську раду з додатковим проханням — демонтувати споруду або розірвати договір оренди.

Тому кожне порушення громадського порядку відвідувачами алкоточки варто фіксувати по лінії 102. Адже більше звернень - більше шансів на позбавлення ліцензії або демонтаж споруди.

Оформлюєте запит на публічну інформацію до обласної поліції.

Після отримання відповіді на запит надсилаєте звернення до міської ради та обласних податківців через урядову гарячу лінію з додаванням відповіді від поліції. Звернення в довільній формі з проханням перевірити викладені вами проблеми та вжити заходів щодо позбавлення ліцензії.

Реагуючи на ваше звернення, ліцензійна комісія може забрати дозвіл на продаж алкогольних напоїв на розлив, а міська рада - демонтувати споруду.

Для закріплення результату, я б радив ще написати народним депутатам для оформлення ними депутатських звернень у відповідні інстанції.

Можливо повторюся, але не потрібно на незаконний продаж підакцизних товарів (цигарки, алкогольні напої) жалітися дільничному, потрібно писати податківцям! Поліція підключається у двох випадках: торгівля підакцизними товарами з рук та якщо від “пальоної” горілки є труп. Тому запам'ятайте, що поки немає трупа або шкоди здоров'ю — звернення потрібно надсилати до податкової, адже лише вона перевіряє законність алкоголю, наявність контрафактного та фальсифікованого товару, порушень при розрахунках.

Звернення актуальні, навіть коли продають або женуть самогон. Штраф за самогоноваріння смішний, але на продавця та виробника можуть скласти протокол за ст. 164-16 КУПаП .(«Заняття забороненими видами господарської діяльності»). Штраф сягатиме 1700 грн.

Одразу зазначу, що якщо ви знаєте, де продають тютюнові вироби без акцизу або цигарки інших країн, – також потрібно залишати звернення на урядову гарячу лінію.

Якщо маєте питання або пропозиції - пишіть автору на фейсбук!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram