Допомогти тим хто на передовій, 5 відповідей

Повернувшись опісля другої поїздки на Схід, де точиться війна Росії з Україною, спробую передати досвід та дати відповідь на найбільш поширені запитання. Сподіваюся, ця інформація буде цінною тим родинам тих хто на передовій, волонтерам, котрі хочуть допомагати нашим воїнам, а також пожертводавцям, котрі готові віддати від гривні до мільйона на цю ж таки справу.

Фото: EPA/UPG

1. Чи взагалі потрібно допомагати тим, хто на передовій, хіба це не має робити держава?

Так. На жаль, держава сьогодні не готова забезпечити своє військо усім необхідним. До того ж, надалі є сила-силенна випадків саботажу, недолугих рішень та корупції у чистому вигляді. Звісно, саме у державних структурах, на які покладені обов'язки армійського забезпечення та прийняття рішень управління та логістики. Зате саме Ви, допомагаючи у будь який з перелічених нижче способів даєте сигнал, що за тих, хто на полі бою, пам'ятають і турбуються. Що воюють вони не за абстрактний Донбас чи якийсь окремий населений пункт, а за Україну і рідну хату в ній.

2. Де мені купити для знайомого/родича/сина каску/бронежилет/форму?

Сьогодні чимало громадських ініціатив, котрі працюють на те, щоб вказану продукцію можна було закупити в Україні. Контактуйте, беріть ціни, цікавтеся, як себе зарекомендувала продукція, чи були випробовування. Речі, що рятують життя, можуть не бути новими, проте на війні на це ніхто не зважатиме.

3.Як я можу передати для знайомого/ родича/ сина каску/бронежилет/ форму?

Найкраще передати при відправці. Якщо з якихось причин у Вас цього не вийшло слід розуміти, що швидких розв'язків цього питання може не бути. Взнавайте назву частини і її підрозділу. Контактуйте з керівництвом частини на місці її постійної дислокації, там можна дізнатися, коли й у який підрозділ йтимуть транспорти. Як правило, кожна частина зв'язана з тими, хто перебуває на бойовому завданні, через якесь тилове відділення. Конвойні транспорти доволі часто снують по всіх напрямках, графік наперед Вам ніхто не повідомлятиме, проте це все - можливо. Якщо схема матиме кілька логістичних вузлів - спробуйте тримати контакт з кожним з них. Якщо будете терплячими - через військову частину передача засобів захисту та спорядження завжди знайде свого отримувача.

4. Я хочу допомогти тим, хто на передовій, проте хочу впевнитися, що вона дійде до адресата.

Досвід кількох провальних кампаній, зокрема з смсками засвідчує актуальність Вашого питання. У питанні самої передачі найкраще кооперуватися з тими хто цим займається і саме на цьому напрямку. Обов'язково поцікавтеся цінами, звітністю та актуалізацією потреб того чи іншого підрозділу.

5. Готовий надати допомогу, проте не знаю, що найбільш потрібно на сьогодні.

Важливими є не тільки Ваші бажання і можливості, а й реальні потреби тих, хто на полі бою. Пріоритетом номер один на сьогодні стає оптика, котра здатна створити ефективну розвідку, попередити напади, котрі відбуваються здебільшого вночі і підвищити ефективність ведення вогню. Проте дуже часто є повна відсутність елементарних засобів гігієни та одягу. Якщо беретеся за лінійку продуктів, починайте з води. Консерви та швидкосупи цінуються краще за крупи. При підготовці передачі проконсультуйтеся не тільки зі знайомими котрі служать, а й з їх керівництвом щодо поточних потреб і потреб через умовний тиждень - саме стільки Ваш вантаж може йти до адресата.

Якщо ж незважаючи ні на що Ви вирішили самі придбати найнеобхідніше на Вашу думку і везти цей вантаж самостійно, дочитайте ще ці кілька речень. Пам'ятайте, що переміщуватися в зоні військових дій є доволі складно. Система блокпостів уповільнюватиме Ваш шлях і його краще не долати самому. Зведіть до мінімуму переміщення вночі. Якомога менше повідомляйте телефоном свої та бійців місцезнаходження та особливості пересування. Придбане Вами важливо передати якщо не в останню точку призначення, то в надійні руки і при великій кількості свідків передачі. Пам'ятайте, війна сьогодні це логістика, тому рахуйте на три кроки наперед. Краще бодай трохи закупити те, що вкрай необідне, аніж передавати те, що є в наявності у великих кількостях. Пам'ятаєте пакети макарон у всіх наметах та польових таборах на Майдані?

П.С. Трохи реклами сектору, що цим займається. Сьогодні громадські активісти працюють саме на тих ділянках, котрі держава або "забула", або з якихось причин (саботажу) все закупляється і надходить із запізненням. Пам'ятайте, що державним мужам і просто чиновникам Ваші добрі наміри як правило є зайвими клопотами та свідченням власної управлінської безпорадності, не кажучи вже про ознаки, що збігаються з виписаними у ККУ. Але нехай навіть і так. Проте кожен раз повертаючись звідти, чи отримуючи звістку, що герої на війні таки отримали зібране і передане Вами, почуття що Ви вчинили правильно наповнюватимуть Вашу душу.

П.П.С. У Матвія записано: "Просіть і дано буде Вам, шукайте і знайдете".

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram