ГоловнаБлогиБлог Олега Ляшка

Знову пережити Берестечко...

"Там їх триста, як скло, товариство лягло..." - сьогодні українці шанують козаків, які героїчно загинули у битві під Берестечком. Ми з дружиною і побратимами теж відвідали молебен у селі Пляшева на Рівненщині. Для мене ці місця особливі, бо мої предки з роду Ляшків-Тарнавських брали участь у цій битві у складі Варвинської сотні Прилуцького полку.

Минуло 363 роки від цієї трагедії, а ситуація повторюється. У нас нове Берестечко - Крим, Слов'янськ, Волноваха...

Фото: Надано автором

В наш драматичний час український народ, як Військо Запорізьке. В ті часи триста козаків до останнього боролися із ворогами, які їх загнали у болото. Нині - Небесна Сотня і Герої, що загинули за Україну на війні. Серед них Юрій Поправко, молодий юнак, який не здався окупантам, зі зброєю в руках захищався у Слов'янську і, зрештою, не дався в руки ворогів живим. Юра - немов козак Нечитайло, який тоді, у 1651 році, три години по коліна в болоті відбивався від загарбників косою. Коли це побачив польський король Ян Казимир, який до болю нагадує Путіна у цій ситуації, навіть він був шокований відвагою козака і запропонував зберегти йому життя, якщо той перейде на їх сторону. Нечитайло відмовив і зустрів свою смерть, бо честь і любов до Батьківщини для нього були дорожчими за життя...

Мов хан Іслам Гірей, залишивши на призволяще військо Богдана Хмельницького, покинув поле бою, так сьогодні Порошенко припиняє АТО. Сумно...

А одним із керманичів війська Речі Посполитої був Ярема Вишневецький. Українець, який зрадив свій народ і воював проти України. Скільки у нас сьогодні таких вишневецьких? Половина Верховної Ради.

Але найголовніше - після того, як наші війська, попри героїзм, зазнали поразки під Берестечком, не минуло й року - і ми розгромно перемогли поляків у битві під Батогом.

Щоразу беручи участь у спецопераціях на Сході і Півдні, я чітко розумію: вже скоро буде в нас і свій Батіг.

Слава Україні!

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram