ГоловнаБлогиБлог Олега Грицаєнка

Де зів'є гніздо "чорний лебідь"?

Здається, книги Нассіма Талеба скоро стануть must-read для багатьох. Наша епоха ніби навмисно щодня проламує усе ширші тріщини у фундаменті десятиліттями усталених істин. А з цих тріщин усе частіше випурхують "чорні лебеді" – малопрогнозовані, випадкові події, які дослідники ще звуть "дикими картами".

Фото: faz.net

Хоча це ще велике питання, чи вважати "дикими картами" зсуви на соціально-політичній карті сучасної Європи, які стають все масштабнішими з перебігом кризи. Те, що ці зміни завжди в останню пару років трапляються зненацька – це факт.

Але в чому причина такої несподіванки? Чи дійсно в їхній непередбачуваності, чи все ж у загальнопоширеному удаваному оптимізму, коли кожний рік кризи проголошується останнім, після якого ніби почнеться новий підйом? А підйом не починається. І люди відчувають нещирість офіційного оптимізму.

І тому так начебто "несподівано" потрапляють до європейських парламентів угорський "Йоббік", або грецькі "Сіріза" чи "Хрісі Авгі", так "несподівано" з'являються на вулицях Афін чи Нікосії образливі для німців гасла…

15 квітня "чорний лебідь" долетів і до німецької столиці. Свій передвиборчий з'їзд провела партія "Альтернатива для Німеччини". Її ключова ідея якої полягає у відмові від євро та поверненні до німецької марки. Партія вважає, що саме спільна валюта, замість того, щоб об'єднувати, як це передбачалося попереднім дизайном, шматує та розколює Європу.

Найцікавішим є те, що "Альтернатива" не є ані ультраправою, ані ультралівою партією, ані радикальним рухом у будь-якому сенсі. Вона чітко позиціонує себе як помірковану партію середнього класу, партію людей з вищою освітою.

"Альтернатива" зібрала докупи політиків, журналістів, вчених, які зовсім недавно залишили мейнстримові партії – переважно той таки правлячий Християнсько-демократичний союз. Спостерігачі бачили на з'їзді людей із достатком, майже всі у костюмах та краватках, були там присутні відомі постаті, такі як, наприклад, Ханс-Олаф Хенкель, колишній голова Федерації німецької промисловості.

"Альтернатива" також не є антиєвропейським рухом. Її лідери підкреслюють – вони не проти Європи, не проти інтеграції. Вони – проти нав'язаної згори безальтернативності.

"Я тридцять років був християнським демократом. І я розірвав свій партійний квиток, тому що, стверджуючи, що альтернативи євро немає, Меркель зраджує свій народ", - каже на з'їзді один із лідерів "Альтернативи", публіцист Конрад Адам.

Співзвучні речі каже й інший харизматичний лідер нового руху економіст Бернд Луке: "Геть євро, якщо ми хочемо врятувати Європу! Якщо євро зазнає поразки, то це буде поразкою не Європи, а лише уряду Ангели Меркель!"

Чи прислухаються німці до цих гасел, коли підуть до виборчих урн восени? Питання непросте.

сьогодні, за даними опитувань, нову партію згодні підтримати до чверті виборців. Формально це – величезні цифри підтримки. Проте експерти одностайно твердять: в силу того, що виборча система Німеччини побудована з метою збереження політичної стабільності і надає перевагу великим партіям, результати опитувань не обов'язково означатимуть аналогічні цифри підтримки на виборах, скоріше, навпаки. До того ж соціальне становище німців є далеким від кризового, а доходи та рівень соціальної допомоги є в цілому стабільними.

Проте існують два чинники, які несуть в собі суттєву небезпеку для нинішнього німецького уряду від цього "чорного лебедя".

По-перше, навіть сам факт подолання "Альтернативою" п'ятивідсоткового бар'єра та її проходження до Бундестагу може цілком змінити розклад сил у парламенті, похитнути позиції Меркель та змінити колір нової коаліції. До того ж, свій електорат "Альтернатива" набиратиме здебільшого на правоцентристському полі.

А, по-друге, появу "Альтернативи" викликала не соціально-економічна ситуація в самій Німеччині, а події назовні. І важко не погодитися з рядом експертів, які вказують: кожний новий портрет Меркель зі свастикою або гітлерівськими вусами на вулицях столиць Південної Європи додаватиме "Альтернативі" нових голосів.

У будь-якому разі з появою "Альтернативи" в німецькій політиці вистачатиме драйву на весь час до парламентських виборів. І вибори, в принципі, покажуть: чи так само швидко вилетить з політичного поля цей новий "лебідь", як, здається, вже готова його залишити Піратська партія?

Чи, може, таки мала рацію італійська "Репуббліка" (а італійці після тріумфу комедіанта Ґрілло прискіпливо слідкують за змінами німецького, і не тільки, політичного ландшафту), яка у коментарі пару днів тому назвала "Альтернативу для Німеччини" "партією, здатною визначити майбутнє європейського континенту"?

Побачимо вже незабаром.

Олег Грицаєнко Олег Грицаєнко , Експерт-международник
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram