ГоловнаБлогиБлог Миколи Томенко

Про «чесний» бюджет для ДУСі

Державне управління справами (неофіційна назва - ДУСя) було створене Указом Президента Л. Кучми у 2000 році і є спеціальним державним органом з матеріально-технічного, соціально-побутового, лікувально-профілактичного забезпечення діяльності Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, РНБО, інших державних органів, вищих посадових осіб зарубіжних країн.

ДУСя підпорядковується Президентові України і фінансується за рахунок коштів Державного бюджету.

В управлінні Державного управління справами перебуває понад 60 державних підприємств. Фактично, ДУСю перетворили на своєрідну «державу в державі»: вона володіє своїми медичними установами, санаторіями та курортними базами, національними парками та заповідниками, будівельними компаніями, навіть лікеро-горілчаним заводом тощо.

При цьому ДУСя має досить непогане бюджетне фінансування - на «забезпечення діяльності» високопосадовців виділяється майже півтора мільярда гривень щорічно! Проте, ніхто досі не може чітко сказати: скільки людей працюють в цій структурі, на що конкретно вона витрачає мільярдні кошти, скільки заробляє через діяльність суб’єктів комерційної діяльності, які перебувають в її управлінні...

Не один рік виникають скандали через бюджетні зловживання, наприклад, через закупівлю за нереально завищеними цінами продуктів харчування для Адміністрації Президента та інших високопосадовців. Чи, скажімо, щодо доцільності утримання за бюджетні гроші президентських резиденцій, мисливських угідь, державних дач, баз відпочинку тощо.

До речі, вже кілька Майданів поспіль (і В. Ющенко, і П. Порошенко) обіцяли позбутися цих скандальних державних дач, президентських резиденцій, і навіть обіцяли розформувати саму ДУСю. Але Майдани пройшли, і президенти про свої обіцянки успішно забули.

На жаль, це свідчить про те, що ментально з часів президентства Кучми нічого не змінилося.

Отож, на 2017 рік у Державному бюджеті на президентську ДУСю виділяють 1 мільярд 716 мільйонів 551 тисячу 700 гривень! Це майже на 400 мільйонів гривень більше, аніж в минулому році (1 мільярд 368 мільйонів 110 тисяч 800 гривень)!

За надання медичних послуг медичними закладами ДУСі (тобто, «Феофанією» та іншими центрами профілактичної та клінічної медицини) передбачено видатки в сумі 517 мільйонів 17 тисяч гривень.

На підтримку санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення ДУСі – ще 83 мільйона 404 тисячі гривень.

На утримання 4 установ природно-заповідного фонду площею 85,3 тис. га (серед них мисливські резиденції «Залісся», «Синьогора», лісове господарство «Білоозерське») ДУСя спрямує трохи більше 48 мільйонів гривень, а на «реставрацію та пристосування Маріїнського палацу в м. Києві» - 100 мільйонів гривень.

Принагідно нагадаю, що реставрація Маріїнського палацу триває ще з 2007 року. Її проводить ДУСя. Перший кошторис був затверджений за часів прем'єрства Юлії Тимошенко і складав 427,5 млн грн, а вже при президенті Януковичу його роздули до майже 900 млн грн. А у 2016 році перерахована вартість реставрації за новими цінами, подана Мінрегіоном України на затвердження до Кабміну, становить вже біля півтора мільярда (!) гривень. Згідно з офіційними цифрами ДУСі, станом на 1 серпня 2016 року вартість профінансованих ремонтних робіт у Маріїнському палаці становить 376,44 млн гривень…

А ще – порівняно нові скандали з безкоштовним виділенням квартир працівникам ДУС. Десь півроку тому Державне управління справами задарма забезпечило свого керівника Сергія Борзова квартирою на Печерську площею у 190 кв. м. А на днях стало відомо, що нинішня начальниця юруправління ДУСі (яка раніше була депутатом Одеської міськради від Партії регіонів) отримала від відомства на себе та сина квартиру в новобудові у центрі Києва площею 117 кв. м, що перевищує дозволені норми більш ніж удвічі. І це ж непоодинокі випадки…

Виходячи з того, що державне фінансування ДУСі суттєво збільшується, так само, як збільшується і фінансування владних та силових структур, то можна сказати, що для влади та тих, хто її захищає, проект Державного бюджету на 2017 рік - це дуже чесний бюджет.

А для народу?!

P.S. Сподіваюсь, що до моменту остаточного голосування за бюджет-2017 фінансування ДУСі буде щонайменше оптимізовано.

Микола Томенко Микола Томенко , Лідер Громадського руху "Рідна країна", доктор політичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram