ГоловнаБлогиБлог Марини Бурмаки

Київ може назавжди втратити ще один історичний символ міста

Одна з виток легендарної річки Либідь, що знаходиться у Відрадненському парку м. Києва, знаходиться у вкрай критичному стані.

У минулому Либідь вважалася найкрасивішою річкою у Києві.

Громадська рада Києва на суботнику біля витоки Либідь
Фото: Марина Бурмака
Громадська рада Києва на суботнику біля витоки Либідь

Нині джерела її витоки забиті мулом та сміттям. У зв’язку з цим вода втратила природне оновлення, і річка наполовину заросла очеретом. Протягом останніх років Либідь стрімко міліє, і ця вкрай негативна тенденція носить катастрофічні наслідки: Київ стрімко втрачає один зі своїх відоміших історичних символів.

На сьогодні, згідно з даними спеціальної експертизи співробітників Інституту гідробіології НАН України, Либідь відноситься до числа сильно забруднених водойм. У воді, взятої з річки, були знайдені патогенні стеробактерії, у тому числі сальмонели.

Якщо враховувати те, що Либідь є однією з приток Дніпра, то проблема її забруднення стає ще більш гострою і актуальною, потребує невідкладного вивчення та виділення коштів для очищення і постійного догляду.

Жителі навколишніх будинків пов’язують знищення річки з відкритим кілька років тому козацьким селищем «Мамаєва слобода».

Тепер ця колишня частина міського парку загороджена високим парканом. Мешканці говорять, що, перегородивши річку, у «слободі» зробили ставок, і це порушило природну систему очищення Либіді.

Так це, чи ні − наразі важко з’ясувати. На неодноразові звернення громадськості ретельно вивчити це питання, та передбачити у столичному бюджеті відповідні кошти, міська влада традиційно відмовчується.

Проте, у суботу, 20-го квітня, Громадській раді Києва вдалося одночасно привернути увагу представників державної, міської і районної влади до цієї проблеми.

Поставивши за мету за два роки своєї каденції зробити максимум для врятування витоки річки Либідь, Громадська рада у повному складі виїхала у Відрадненський парк на загальноміську толоку.

Як виявилося пізніше, саме тут також саджали дерева Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков, заступник голови КМДА Віктор Корж та новопризначений голова Солом’янського району Максим Луцький.

Розмова з міністром і представниками міської влади на суботнику
Фото: Марина Бурмака
Розмова з міністром і представниками міської влади на суботнику

Представникам влади все ж таки довелося вислухати скарги наполегливих киян на те, що міські комунальні служби демонструють зневагу до прадавньої історії Києва, та проявляють абсолютно недозвільну халатність до всесвітньо відомого історичного місця.

Ми отримали публічну обіцянку Міністра екології взяти під особистий контроль ситуацію з порятунком Либіді, та, перш за все, провести фахову експертизу причин замулення річки.

Однак, члени Громадської ради мають спільну позицію про необхідність суворого громадського контролю за вирішенням даного питання.

Зрозуміло, що важливе історичне та екологічне значення Либіді зобов’язує нас перед прийдешніми поколіннями до бережного відношення до цієї невід’ємної частини історичної спадщини древнього Києва.

Марина Бурмака Марина Бурмака , Політолог, громадський діяч, президент Українського Центру суспільного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram