ГоловнаБлогиблог Ірини Фріз

Як уберегтися від вовків в овечих шкурах на Донбасі

Агресор не може одночасно вбивати і забезпечувати мир та безпеку. Нам не можна дозволити Росії вдягнути овечу шкуру миротворця і в результаті легально залишитися на Донбасі, законсервувавши ситуацію. Ми маємо поряд приклад Придністров’я, де окопалися російські окупанти під гаслами забезпечення миру. Тож алгоритм наших дій має бути чітким і простим.

Фото: globallookpress.com

По-перше, позиція всіх без винятку справжніх українських політиків та посадовців має бути чіткою та зрозумілою. Не потрібно бавитися в слова і «сподіватися», що російських миротворців на Донбасі не буде. Ніяких «сподівань», «надій» і «побажань» в заявах та риториці, чим уже почали грішити вітчизняні політики. Позиція має бути рішучою: росіян не має бути на Донбасі і близько - ані опудалом, ані тушкою.

По-друге, серед миротворців не має бути ані білорусів, ані представників Таджикистану чи Киргизстану, ані будь-кого з Організації Договору Колективної Безпеки чи Шанхайської Організації Співробітництва. Нехай пробачать мене наші друзі і партнери з інших держав, однак ми не можемо дозволити собі приймати в зоні миротворців з організацій, де Росія відіграє ключову роль. Занадто високу ціну ми можемо заплатити за неправильне рішення.

По-третє, миротворці мають знаходитися на всій території, де поки що діють терористичні угрупування. Вони мають отримати безперешкодний доступ до всіх об’єктів інфраструктури і не повинні бути локалізовані в якомусь одному «взірцевому» районі.

По-четверте, миротворці мають отримати можливість контролювати східний кордон, оглядати «гуманітарні конвої» і мати можливість не пропускати зброю, боєприпаси та комбатантів з Росії. Адже якщо не зупинити процес насичення зброєю регіону, то присутність миротворців не має жодного сенсу.

По-п’яте, миротворці мають виконувати також гуманітарні функції. Окупаційний маріонетковий режим навіть за підтримки Росії не може забезпечити адекватний соціальний захист вразливих категорій населення. Можете кидати в мене каміння, однак якщо ми ставимо перед собою завдання інтеграції окупованих територій в Україну, то ми маємо думати про такі процеси.

І останнє. Приймаючи рішення по Донбасу - не забуваймо про Крим. Він був, є і буде українським.

Ірина Фріз Ірина Фріз , Народна депутатка України, міністерка у справах ветеранів (2018-2019)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram