Візити Зеленського в Британію, Францію та Бельгію: які нові фейки створили пропагандисти

З моменту перших повідомлень про те, що президент України Володимир Зеленський відправився у Велику Британію, Францію та Бельгію, в анонімних телеграм-каналах почали з’являтися численні маніпуляції. Російська пропаганда спробувала вчергове нав’язати власне трактування подій, пише «Детектор медіа».

Фото: EPA/UPG

Серед одних із найпоширеніших меседжів, які з’явилися в мережі на тлі поїздки президента, розповідають, що це є прикриття для здавання Бахмута російським військам. Таким чином Зеленський начебто намагається «повісити» на Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного відповідальність за програш у боях за місто. Це пояснюють начебто поганими стосунками між ними і давнім конфліктом. Саме через це, як йдеться в повідомленнях пропагандистів, Зеленський зможе змінити головнокомандувача. До того ж програш у боях за Бахмут буцімто дасть можливість Зеленському виглядати героєм перед західними партнерами, і вони передадуть більше зброї. Однак, як можна побачити, українська армія досі контролює Бахмут. Яскраво помітні в цьому меседжі проросійські наративи: допомога Заходу слабне, українці мають великі втрати, Зеленський хоче бути героєм.

Іншим актуальним меседжем анонімних каналів є те, що Зеленський начебто намагається замінити увагу західних ЗМІ прикутих до корупційного скандалу в Україні на свою поїздку в Європу. Автори каналів зазначають, що імідж України було зіпсовано ситуацією навколо закупівель в Міноборони, і це допоможе змінити заголовки шпальт преси. Проте такі маніпуляції не мають жодних причинно-наслідкових зв’язків. Медіа можуть багато висвітлювати візити Зеленського, але це не дає ніякої гарантії того, що негативні для України заголовки зникнуть.

Черговий фейк було створено на тлі нещодавнього інтерв’ю колишнього прем’єр-міністра Ізраїля Нафталі Беннета, яке пропагандисти використали в своїх цілях. Зокрема, вони стверджують, що Зеленський перестав бути «бункерним правителем» після того, як Володимир Путін проявив «милосердя» і пообіцяв не вбивати українського президента. Таким чином перекрутивши слова Беннетта, кремлівська пропаганда замінила поняття про «бункерного діда», яке зазвичай використовують по відношенню до Путіна не тільки українці, а й росіяни та білоруси. І це при тому, що від початку повномасштабної війни Зеленський багато разів записував відео на тлі будівлі Офісу Президента, їздив у Бахмут, Херсон, Ізюм та виїжджав у США.

Пропагандисти також розповідають, що Зеленський цьогоріч їздитиме Європою частіше, адже готується до виборів. Таким чином українців хочуть переконати, що влада переймається не за війну та теперішні проблеми людей, а за майбутні вибори. Однак в умовах воєнного стану вибори не проводять, а наразі цей стан продовжили щонайменше до 20 травня. Тож допоки війну не буде закінчено, президентських, парламентських чи місцевих виборів не буде.

Ще більш абсурдним є меседж пропаганди про те, що Зеленському дали сфотографуватися на тлі танка Challenger 2 для реклами танка в медіа, але на передову в Україну цю техніку не передадуть ніколи. Насправді українські військові вже прибули в Британію для навчань на цих танках, а Ріші Сунак, британський прем’єр-міністр, запевнив Зеленського, що країна прискорить відправлення допомоги до України, щоб на фронті вона була не через місяці чи роки, а найближчими днями і тижнями.

Врешті-решт, пропагандисти стверджують, що візит президента України до Європарламенту не матиме результатів, крім «оплесків божевільних маразматиків». Тут переважно йде дискредитація можливостей Європи і наголошується на «недолугості та безпорадності європейських інституцій». Також йде висміювання самого Зеленського – пишуть, що він «попрошайка», який поїхав клянчити допомогу, та зазначають, що він плакав у Європарламенті, що для пропаганди є ознакою слабкості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram