Кілька порад, як розпізнати пропаганду

Сучасна війна – не лише бої, але й боротьба за настрої людей, перемагати в яких допомагає пропаганда, аби не стати переможеними російською, аналітик Іван Верстюк для Цензор.нет розробив п'ять ознак ворожої брехні.

Надзвичайна абсурдність

Російська пропаганда дуже часто діє за принципом Тертулліана, християнського теолога з ІІ століття: "Вірую, тому що абсурдно". Це пояснюється тим, що російська війна проти України з самого її початку не вкладається в категорії раціонального мислення, тому і пояснювати її треба так само абсурдно. Чому Маріуполь є російським містом, хоча заснували його греки, або «голод в Україні», що заперечує навіть і Маргарита Симоньян, очільниця медіа-системи RT, говорить в одному зі своїх твітів про "ситий Київ" у майбутньому часі;

Російсько-китайська дружба

Ще один наратив російської пропаганди, неодмінно присутній і на сторінках газети "Комерсант", і на шпальтах вебсайту "РБК", і в інших виданнях. Росіянам продовжують втовкмачувати, що від усіх бід їхню країну в якийсь момент врятує Китай, от варто лишень зачекати – і буде досягнуто якоїсь грандіозної стратегічної домовленості між РФ та КНР. От і надшвидкісні дрони Китай випробовує, які можна в нього попросити для потреб "спеціальної воєнної операції". От і економічно Китай допоможе, закуповуючи російські товари. От і проти Америки Китай готовий виступити. Але ж все це не відповідає дійсності. Свіжа зустріч китайського лідера Сі Цзіньпіна з німецьким канцлером Олафом Шольцем чітко показала, що так, Китай зберігає нейтралітет щодо війни, однак в цьому нейтралітеті він все ж ближчий до ідеї засудження війни, аніж її підтримки. Але російській пропаганді вкрай потрібен міф про те, що в РФ є такий грандіозний союзник, як КНР. Росіянам з таким фейком якось спокійніше живеться, однак фейк залишається фейком.

Газ врятує рф і погубить Європу

Російська пропаганда намагається довести, що без газу європейці просто замерзнуть, і скільки би лідери Європи, на кшталт президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, не казали, що ЄС повністю відмовиться від постачань російського газу, росіяни в це не вірять. У свідомості росіян, величезні запаси газу на нафти – це ніби як релігійний символ "богообраності", адже от же ж недарма в РФ стільки природних копалин. Але ж сучасна економіка дуже інтенсивно змінюється - вона стає менш енергомісткою, а після того як в США відбулася сланцева революція, вплив російських енергоресурсів стрімко падає.

Краща армія світу

Десятиліттями вкладаючи гроші в просування своїх оборонних пріоритетів, РФ так досі і не повірила повною мірою про те, що її армія – аж ніяк не є сильною настільки, наскільки в це звикли вірити російські громадяни. Росіяни все ще вірять, що "Ростех" та "Рособоронпром" здатні випускати озброєння та військову техніку, що може конкурувати з озброєнням та військовою технікою країн НАТО. Однак це те саме, що вірити, ніби російський автопром може повноцінно конкурувати із західними автомобільними виробниками. Російська армія відстала від західних армій та від української армії і тактично, і технологічно.

Геніальність кремлівських стратегів

Як росіяни вірили в силу російської армії, так само вони вірили в те, що Кремль грає у настільки потужну стратегічну геополітичну гру, що її напруги, складності та глибини не витримає не те що Україна, але й жоден із західних альянсів – ЄС, НАТО, G7 чи ООН. Але стратегія Кремля буда побудована на вкрай хибному засновку, що Захід не стане допомагати Україні, а коли цього не відбулося виявилося, що жодного адекватного резервного плану в рф просто немає і росіянам теж доведеться рано чи пізно визнати цей факт. І чим раніше вони його визнають – тим краще для них.

Матеріал підготовлено за допомогою сервісів моніторингу Attack Index.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram