ГоловнаБлогиБлог Ігоря Савиченка

Відкритий лист щодо роботи українського оскарівського комітету

Відкритий лист

голові Національної спілки кінематографістів України Сергію Тримбачу

генеральному директору Асоціації продюсерів України Денису Маслікову

членам Українського Оскарівського комітету, обраного рішенням секретаріату правління НСКУ від 21.05.2015

голові Державного агентства України з питань кіно Пилипу Іллєнку

Фото: EPA/UPG

Щодо роботи українського оскарівського комітету 

1 жовтня закривається прийом Американською кіноакадемією заявок на Оскар за найкращий фільм іноземною мовою. Понад 10 країн вже подали свої кандидатури. В решті – активно йде відбір, оголошено список претендентів. В Україні – досі ніяких новин щодо запуску роботи оскарівського комітету.

В категорію «іншомовних фільмів» кожна держава може подати один фільм, обравши з-поміж тих, що вийшли у прокат у період з 1 жовтня 2014 по 30 вересня 2015 року. В Україні серед таких фільмів вже є «Незламна» Сергія Мокрицького, «Моя русалка, моя Лореляй» Нани Джорджадзе, «Люби мене» Марини Ер Горбач, «Це Я» Анни Акулевич, «F 63.9 Хвороба кохання» Дмитра Томашпольського та Альони Дем’яненко. Незабаром до них приєднаються «Брати. Остання сповідь» Вікторії Трофіменко, що виходять в українські кінотеатри 24 вересня. Можливість виконати формальні вимоги для подачі ще є у фільмів «Пісня пісень» Єви Нейман, «Політ золотої мушки» Івана Кравчишина, «Полон» Анатолія Матешко. Не виключаємо, що є й інші фільми, творчі групи яких планували подаватися на відбір на Оскар.

Регламент Американської кіноакадемії містить дві прості умови для подачі кандидатури:

1. до 14 серпня подати на затвердження склад національного оскарівського комітету

2. до 1 жовтня надіслати кінокопію фільму, обраного цим комітетом

Останні чотири роки ці обов’язки виконувала Асоціація Продюсерів України. Минулого року надмірні емоції навколо висунення фільму-кандидату на здобуття премії Оскар призвели до масового виходу членів із Оскарівського комітету та формування ініціативної групи, що оголосила про скликання нового комітету.

Ми вітаємо формування комітету на основі прозорих та професійних критеріїв. Однак оскарівський комітет – це не лише список поважних імен на сайті. Це – організація прийому фільмів, їх перегляду усіма членами комітету, організація голосування та, зрештою, відправки пакету документів до США. Це робота, яка потребує часу та публічності. Тому звертаємося до НСКУ та АПУ – організацій, що заявили, що беруть на себе відповідальність за роботу комітету: просимо надати пояснення щодо стану готовності цьогорічного комітету та якнайшвидше оголосити прийом заявок.

Незрозуміло, чи поінформовані взагалі новообрані члени комітету про характер і зміст перемовин, які проводились від імені комітету між представниками НСКУ та АПУ, в тому числі в присутності голови Держкіно?

21 травня 2015 року Національна Спілка Кінематографістів України затвердила 17 членів нового Оскарівського комітету: Алік Шпилюк, Дмитро Десятерик, Олександр Гусєв, Мирослав Слабошпицький, Володимир Тихий, Андрій Халпахчі, Кіра Муратова, Сергій Лозниця, Олексій Першко, Дмитро Томашпольський, Дарія Бадьйор, Марина Врода, Аксінья Куріна, Людмила Новікова, Андрій Дончик, Сергій Маслобойщиков, Наталія Мусієнко. Колеги, погодившись на членство у цьому органі, ви також взяли на себе певну відповідальність щодо його долі. Чи не хвилює вас повна відсутність діяльності комітету за 30 днів до закриття прийому фільмів Американською кіноакадемією? Просимо використати свій вплив для якнайшвидшого запуску роботи комітету та оперативного інформування громадськості про його діяльність.

Сподіваємося, український кінематограф цього року не стане заручником ні особистих амбіцій, ні колективної байдужості.

Продюсери

Ігор Савиченко, Директорія кіно («Брати. Остання сповідь», «Поводир», BABYLON`13, «Зелена Кофта»)

Максим Асадчий, Pronto Film («Брати. Остання сповідь», «Поводир», «Імпорт-Експорт», «Мамай»)

Єгор Олесов, FILM.UA («Сторожова застава», «Незламна», «Під електричними хмарами»)

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram