ГоловнаКультура

Угорщина визначилася з національним претендентом на "Оскар"

Першим фігурантом лонг-листа номінації "Кращий неангломовний фільм" стала стрічка "Син Сола"

Угорщина визначилася з національним претендентом на "Оскар"
Кадр из фильма Сын Сола

Венгрия стала первой страной, выдвинувшей претендента на "Оскар" в номинации "Лучший иностранный фильм".

Об этом сообщает издание Deadline.

Першим фігурантом майбутнього лонг-листа стала дебютна стрічка Ласло Немеша "Син Сола", що отримала гран-прі 68-го Каннського кінофестивалю.

Фільм "Син Сола" став сенсацією на Каннському кінофестивалі цього року: він отримав гарні відгуки критиків, які пророкували йому "Золоту пальмову гілку". Головний приз Канн-2015 фільму Немеша не дістався, але журі відзначило його другим за значимістю призом - гран-прі.

"Син Сола" - драма про в'язня концтабору Сола (у різних варіантах - Саула або Шаула) Ауслендера, який є частиною зондеркоманди. Одного разу Сол приймає загиблого хлопчика за свого сина і вирішує поховати його за єврейським обрядом.

Зазначимо, що в українського глядача можливість подивитися "Сина Сола" буде на Одеському кінофестивалі, де фільм покажуть у рамках програми "Фестиваль фестивалів".

У найближчі місяці стануть відомі нові претенденти на "Оскар" у номінації "Кращий іноземний фільм". В Україні рішення про те, який фільм представить нашу країну на "Оскарі", ухвалює Оскарівський комітет, який опинився минулого року у центрі скандалу у зв'язку з висуванням "Поводиря" Олеся Саніна. Професійна спільнота жорстко розкритикувала таке рішення, аргументувавши це тим, що конкурент фільму Саніна "Плем'я" Мирослава Слабошпицького мало більше шансів на потрапляння в остаточну номінацію, тоді як "Поводир" не потрапив навіть у шорт-лист. Тому цього року проводять реформування українського Оскарівського комітету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram