ГоловнаКультура

Археолог, звільнений із "Софії Київської", відмовився від звання заслуженого діяча культури

Таким чином Тимур Бобровський висловлює свій протест проти міністра культури

Археолог, звільнений із "Софії Київської", відмовився від звання заслуженого діяча культури
Удостоверение к званию заслуженного деятеля культуры Украины
Фото: Facebook / Тимур Бобровский

Вчений і археолог Тимур Бобровський, автор звернення до міністра культури з закликом піти у відставку, написав заяву про відмову від звання заслуженого діяча культури України.

Про це вчений написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Бобровський оприлюднив текст відкритого листа до президента Петра Порошенка, у якому він заявляє про відмову від почесного звання, врученого йому 24 серпня 2012 року. Як зазначає археолог, звання заслуженого працівника культури йому вручили за підготовку документації, яка дозволила включити Херсонес Таврійський у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Відмову від звання і, відповідно, від 20%-ї надбавки до зарплати, Бобровський пояснив протестом проти міністра культури В'ячеслава Кириленка.

Він зазначає, що всі його звернення до міністра і до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка залишилися без відповіді. Сам Кириленко, відповідаючи на запитання про відкритий лист Бобровського, заявив, що не читав його, "а якщо б і читав, то не звернув би уваги, тому що багато роботи".

Нагадаємо, що через місяць після того, як археолог відправив відкритий лист міністру, його повідомили про звільнення з Національного заповідника "Софія Київська". У зверненні до президента Бобровський також повідомляє, що його виключили з усіх професійних рад в організаціях, підпорядкованих Міністерству культури.

Ми публікуємо повний текст звернення Тимура Бобровського до президента.

Шановний Петре Олексійовичу!

Указом Президента України від 24 серпня 2012 р. № 500/2012 мені було присвоєно почесне звання – заслужений працівник культури України. Це звання я отримав за «значний особистий внесок у культурно-освітній розвиток Української держави», зокрема, за оперативну та якісну підготовку номінаційної документації на об’єкт «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора». Саме за цією документацією у червні 2013 р. зазначений об’єкт від України було включено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що, безперечно є одним з найвагоміших здобутків моєї праці у галузі охорони пам’яток культурної спадщини.

Натомість з цим листом я надсилаю Вам моє посвідчення до почесного звання України № 4574 (Додаток 1) з проханням відповідним актом анулювати його. Я змушений відмовитися від почесного звання заслуженого працівника культури України на знак протесту проти руйнівної діяльності нинішнього Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури України В’ячеслава Анатолійовича Кириленка.

Імітація діяльності з реформування культурної політики Української держави, латентна конфронтація з громадськими ініціативами, спрямованими на стратегування для розвитку вітчизняної культури, непрозорі кадрові призначення у провідних закладах культури, адміністративно-командні методи управління культурою – це лише незначна частка претензій, які впродовж майже півроку безупинно адресуються керівництву Міністерства культури з боку фахової спільноти, громадських організацій, депутатів з профільного комітету Верховної Ради, музейників та пам’яткоохоронців, письменників та художників, працівників театру та кіно.

28 березня 2015 р. я опублікував відкритий лист до пана Кириленка з критикою на адресу діяльності керівного апарату Міністерства культури (Додаток 2). Від того часу минуло понад 2 місяці, але письмової відповіді на своє звернення я досі не отримав.

Натомість 29 квітня поточного року – рівно через місяць після оприлюднення відкритого листа – я отримав письмове попередження про звільнення з посади завідувача сектору археологічних досліджень Національного заповідника «Софія Київська» в зв’язку зі скасуванням у заповіднику археологічного підрозділу, необхідного для повноцінного забезпечення збереженості об’єкта всесвітньої спадщини – Софії Київської.

Крім того, впродовж квітня – травня поточного року мене було виключено зі складу усіх фахових рад в організаціях, підпорядкованих Міністерству культури, – міністерської Науково-методичної ради з питань культурної спадщини, Вченої ради НДІ пам’яткоохоронних досліджень, Вченої та Реставраційної рад Національного заповідника «Софія Київська». Така тотальна обструкція мені як фахівцю – археологу та пам’яткоохоронцю, кандидату історичних наук, заслуженому працівнику культури України – без сумніву є наслідком моїх критичних виступів на адресу Міністра культури.

На мій погляд, зазначені дії є неприйнятними у демократичній державі, про що я 5 травня 2015 р. написав Прем’єр-міністру України Яценюку А.П. (Додаток 3). Втім, і це звернення також лишилося без відповіді. Більше того, після його оприлюднення пан Кириленко, відповідаючи на питання журналістів, зазначив: «Листа не читав, а навіть якби і читав, особливої уваги на це не звернув, бо роботи багато…» (http://podrobnosti.ua/2032820-ministr-kirilenko-oproverg-obvinenija-v-uvolnenii-arheologa-za-kritiku.html). Така заява з боку державного службовця ставить під сумнів його знання конституційних прав громадян України, зокрема, права на звернення до державних органів влади. Тим більше, це дивно звучить з вуст Віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань, адже йдеться про humana dignitate – людську гідність, якою відверто нехтує В’ячеслав Анатолійович.

Зрештою, ситуація, що склалася, є лише одним з проявів системної кризи у сфері гуманітарної та культурної політики, в якій особиста участь пана Кириленка лише поглиблює кризові явища. Це свідчить про нагальну необхідність його відставки не лише з посади Міністра культури, але також і з посади Віце-прем’єр-міністра. Таке рішення дозволило б невідкладно визначитись з реформуванням галузі, а головне – назавжди відмовитись від недемократичних форм управління державним органом виконавчої влади та профільними інституціями у галузі культури.

На жаль, в умовах, коли мої звернення як громадянина держави лишаються без відповіді, я змушений вдатися до акцій громадянського протесту. Розуміючи складний стан, у якому перебуває Україна, я готовий діяти шляхом індивідуальних попереджувальних протестних заходів. Саме тому я прийняв рішення публічно відмовитися від почесного звання заслуженого працівника культури України, тим більше, що за теперішнього керівництва Міністерства культури це звання виявилося фактично знеціненим та позбавленим будь-якої суспільної ваги.

Шановний Петре Олексійовичу, наскільки мені відомо, Ви також дуже критично ставитесь до роботи Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури України В.А. Кириленка. Тому, розуміючи, що вирішення кадрових питань стосовно Кабінету Міністрів України знаходиться поза Вашою компетенцією, прошу Вас підтримати мій громадянський протест та відповідним президентським актом скасувати присвоєння мені почесного звання заслуженого працівника культури України за моїм власним бажанням.

З повагою та сподіваннями на розуміння,

Бобровський Тимур Анатолійович.

09 червня 2015 року, м. Київ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram