ГоловнаКультура

Український арт-критик отримав престижну літературну премію

Премією імені азербайджанського поета Мікаїла Мушфіга вперше нагородили критика

Український арт-критик отримав престижну літературну премію
Фото: bit.ua

Український арт-критик і журналіст Костянтин Дорошенко отримав престижну літературну премію імені азербайджанського поета Мікаїла Мушфіга.

Про це LB.ua розповів сам журналіст.

Премію імені Мікаїла Мушфіга вручають літераторам з різних країн світу. Цьогорічне вручення було п'ятим. Окрім українця, лауреатами стали класик грузинської поезії, культуролог Гіві Алхазішвілі і поетеса з Узбекистану Хосіят Рустам.

Зазначають, що Дорошенко - другий українець, який отримав цю премію. Першим був директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус 2014 року. При цьому Дорошенко - перший критик, якому вирішили вручити літературну премію.

"Уперше ми нагороджуємо премією Мікаїла Мушфіга не літератора, а критика. Але без критики немає усвідомлення мистецтва, - цитує видання "Публічні люди" поета і теоретика літератури Саліма Бабуллаоглу. - Ми цінуємо внесок Костянтина Дорошенка у справу зближення української культури з культурою Азербайджану, і ширше - з тюркомовними культурами. Крім його просвітницьких радіопрограм і статей, у цьому контексті варто згадати мистецький проект «Чингізиди України» 2009 року".

Мікаїл Мушфіг, іменем якого названо премію, - один із символів нової культури Азербайджану, представник азербайджанського «Розстріляного Відродження». Поет, письменник, інтелектуал, який збагатив на початку ХХ століття національну теорію мистецтва і залишився в пам'яті азербайджанців віршами і піснями, які сприймаються сьогодні як народні. У 1939-му, не доживши до 30-ти, він став жертвою сталінських репресій.

Костянтин Дорошенко - арт-критик, журналіст і куратор, автор кількох матеріалів про сучасне мистецтво на LB.ua. Цього року вийшла його книга про українське мистецтво і культуру "Кінець епохи пізнього заліза".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram