ГоловнаБлогиБлог Федора Лапія

Чому потрібно вакцинуватися навіть, коли перехворіли на COVID-19? Пояснення інфекціоніста

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) невакциновані люди, які перенесли COVID-19, мають вдвічі вищий ризик захворіти на COVID-19 знову, ніж вакциновані. Отож, чи варто робити щеплення, якщо ви вже перехворіли? Так!

Якщо ви вакцинувалися і захворіли — ви отримали так званий “гібридний імунітет”. Якщо ви спочатку захворіли, а потім вакцинувалися, це також “гібридний імунітет”, який є більш сильним.

Через те, що вірус мутує, одужання від хвороби, спричиненої одним варіантом вірусу, наприклад, Дельта-варіанту, не гарантує сильного імунітету проти інших варіантів. Імунітет після перенесеної хвороби залежить індивідуально від кожного організму. Натомість, імунітет, який розвивається після вакцинації, гарантовано надасть надійніший захист від коронавірусної хвороби.

Фото: kyivcity.gov.ua

Вакцинація грає проти ковіду “в довгу”

Зараз все більше з'являється наукових підтверджень тому, що вакцинація дозволяє навіть попередити і в чомусь побороти так званий тривалий або лонг-COVID-19. Такі висновки зробили за результатами дослідження ComPaRe, що триває у Франції. Дослідники оцінили вплив першої дози вакцини у тому числі на формування симптомів тривалого COVID-19. За словами авторів, це перше дослідження з наявністю контрольної групи, яке показало, що вакцинація проти COVID-19 є ефективним заходом для зменшення тягаря тривалого COVID-19 на системи охорони здоров'я.

“Лонг-COVID-19” — це стан, коли довго не зникають такі симптоми, як втомлюваність, забудькуватість, сонливість. Також тут можуть мати місце більш серйозні симптоми, як-то інсульти, безсоння, задишка. Вчені припускають, що цей стан виникає через те, що вірус чи фрагмент вірусу тривалий час перебував в організмі і, таким чином, постійно "стимулював" і, як наслідок, послаблював імунну систему.

28 днів після хвороби минуло — вакцинуйтеся!

Вакциновані люди можуть захворіти на COVID-19. А якщо таке трапляється, то переносять хворобу набагато легше і з меншою кількістю ускладнень. Це відбувається тому, що вакцини краще стимулюють утворення антитіл та Т-клітин, які знешкоджують вірус.

Навіть якщо ви перехворіли на COVID-19 вам варто пройти вакцинацію та забезпечити кращий імунітет. Після перенесеної хвороби вакцинація може бути відкладена на період до кількох місяців, протягом яких рідко повідомляється про повторні випадки COVID-19.

За наявності достатньої кількості вакцин можна вакцинуватися раніше — вже через 28 днів після появи перших симптомів хвороби. Робити тест на антитіла до COVID-19 перед щепленням не потрібно.

Якщо ви захворіли на COVID-19 і після хвороби минуло 28 днів — вакцинуйтеся! Щоб залишатися стійкими, мати можливість захистити себе, своїх близьких та підтримувати нашу державу на шляху боротьби за перемогу.

Федір Лапій Федір Лапій , педіатр, дитячий інфекціоніст, кандидат медичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram