ГоловнаБлогиБлог Дмитра Сінченка

У Кіровограді на мітингу на ветеранів АТО напали представники московського патріархату

27 грудня на площі перед міською радою у Кіровограді відбувся мітинг проти перейменування Кіровограда на Інгульськ. Принаймні, саме про це йшлося в оголошеннях організаторів. По факту ж, мітингарі вимагали повернути назву часів Російської імперії – Єлисаветград.

Фото: thekievtimes.ua

Кіровоградців-прихильників Єлисаветграда було кілька сотень. Вони тримали транспаранти з гаслами “Ингульску – нет”, “Стоп Ингульск”, тощо. Більшість плакатів були виконані російською мовою. Серед “єлисаветградців” виявилось багато прихожан церков московського патріархату, з іконами та хрестами. Також серед юрби мітингуючих були помічені: міський голова Андрій Райкович, відомий бізнесмен Євген Бахмач, нардеп Костянтин Яриніч, колишній регіонал та антимайданівець Артем Стрижаков, депутати міськради від БПП і Опозиційного блоку та колишні активісти Компартії.

Приводом для мітингу стало те, що 23 грудня Комітет Верховної ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування не взяв до уваги результати т.зв. «громадського опитування» в Кіровограді і підтримав перейменування Кіровограда в Інгульськ – одну з назв, поданих міськрадою для розгладу у Парламенті.

Свою думку прийшли висловити і противники назви «Єлисаветград». Патріотична колона складалась переважно з демобілізованих воїнів АТО, здебільшого з 17-го ОМПБ, громадських активістів та волонтерів, які допомагають армії. Всього близько півсотні чоловік.

Між протилежними сторонами постійно виникали словесні перепалки, а іноді і бійки. Але фізичні контакти відразу припиняли представники поліції. Їх було до ста чоловік.

Противники назви Єлисаветград, зокрема, демобілізовані військові, пояснювали, що вони не для того воювали на Сході, аби у них вдома піднімав голову “русскій мір” і місто в центрі України носило назву російської імператриці. Члени організації “Бойове братство”, “Самооборона” та інші активісти розгорнули плакат “Єлісавєтград – НІ”.

Фанати ж Єлисаветграду постійно скандували свій варіант нової назви для Кіровограда і переконували, що місто було назване на честь святої праведної Єлисавети. Бабусі з іконами разом зі служителями УПЦ МП читали молитви, хрестились та співали церковних пісень. Також вони називали демобілізованих воїнів АТО зрадниками і звинувачували їх у тому, що вони “хочуть крові і вбивають братів на сході”. Єлисаветградці скандували атошникам “Зрадників у болото”. Невідомий провокатор навіть намагався видерти з рук військових прапор 17-го ОМПБ, але йому це не вдалося.

Між мітингувальниками встановили кордон співробітники поліції. На завершення заходу виступив міський голова Андрій Райкович. Він запевнив, що перейменування міста має вирішуватися у правовому полі, і заявив, що потрібно звернутися до депутатів Верховної ради і вимагати ухвалення закону про місцевий референдум. Також Райкович висловився проти Інгульська.

Дмитро Сінченко Дмитро Сінченко , Громадсько-політичний діяч, блогер
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram