ГоловнаПолітика

Кіровоград збираються назвати Інгульськом (оновлено)

На думку жителів міста зважати не будуть

Кіровоград збираються назвати Інгульськом (оновлено)
Фото: thekievtimes.ua

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримав перейменування Кіровограда в Інгульськ за назвою річки Інгул, яка протікає через місто.

Про це повідомив у фейсбуці директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Перейменування міста відбудеться в рамках декомунізації. Місцева влада не змогла сама вирішити, як назвати місто, і наприкінці жовтня направила на розгляд Верховної Ради сім можливих варіантів, які перемогли на громадських слуханнях, що відбулися 27 серпня. Це Інгульськ, Златопіль, Ексампей, Єлисаветград, Кропивницький, Козацький, Благомир.

25 жовтня в місті паралельно з місцевими виборами проводили опитування щодо перейменування міста. В опитуванні взяли участь 45863 осіб (населення міста - 200 тис. осіб), з них понад 35 тисяч проголосувало за Єлисаветград. Однак результати опитування не мали жодної юридичної сили.

Єлисаветград - історична назва Кіровограда, походить від назви фортеці, закладеної у 1754 році. Саму фортецю назвали на честь святої Єлисавети.

Разом з Кіровоградом, парламентський комітет на засіданні в середу рекомендував Раді перейменувати ще 108 населених пунктів. Зокрема, схвалено перейменування Іллічівська в Чорноморськ, Артемівська в Бахмут, Дзержинська в Торецьк. На відміну від ситуації з Кіровоградом, такі назви для своїх міст раніше вибрали їх жителі.

Найбільша кількість рекомендованих до перейменування населених пунктів перебуває в Харківській (27), Донецькій (22) і Київській (16) областях, повідомляють "Українські новини".

Відповідно до закону про декомунізацію, Рада повинна прийняти рішення про перейменування цих населених пунктів до 21 лютого 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram