ГоловнаПолітика

Рада отримала право самостійно перейменовувати міста і вулиці

З 21 листопада починається другий етап дії закону про декомунізацію

 Рада отримала право самостійно перейменовувати міста і вулиці
Фото: Макс Требухов

З 21 листопада в Україні розпочався другий етап дії закону про декомунізацію, коли парламент отримує право самостійно перейменовувати міста і вулиці.

Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Після 21 листопада, відповідно до закону, Верховна Рада має право самостійно визначати й ухвалювати рішення про перейменування того чи іншого міста, тієї чи іншої вулиці, за поданнями Українського інституту національної пам'яті, за поданнями експертної спільноти. І я можу вас запевнити, що Рада повною мірою скористається своїм правом за цим законом та передбаченими законом повноваженнями. Нехай ніхто не думає, що зможе зупинити процес декомунізації України", - сказав Парубій.

Він нагадав, що до 21 листопада всім місцевим радам і громадам давалася можливість самостійно ухвалювати рішення і пропонувати ту чи іншу назву для свого населеного пункту, вулиці.

"І ми отримали в парламенті цілу низку таких подань. Дуже характерно, що багато з них надійшли одразу після місцевих виборів - буквально першими рішеннями, які ухвалили новообрані місцеві ради у Донецькій і Луганській областях, були рішення про перейменування своїх міст, вулиць", - зазначив заступник голови парламенту.

Парубій також запевнив, що до 21 лютого парламент буде "крок за кроком знищувати і відсікати тоталітарне минуле". За його словами, ця дата є символічною в Україні, оскільки саме 21 лютого у 2014 році колишній президент Віктор Янукович утік з України.

"На другому етапі декомунізації ми переходимо від етапу колективної безвідповідальності до етапу індивідуальної відповідальності. Якщо міські голови не реалізують цей другий етап декомунізації, тоді, очевидно, кожен громадянин України може подати на конкретного міського голову до суду за саботаж виконання цього закону, і цим законом передбачена відповідальність, в тому числі кримінальна", - підкреслив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Нагадаємо, Київська область виявилася лідером за кількістю "радянських" назв вулиць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram