ГоловнаПолітика

ЄС у березні скасує санкції проти соратників Януковича, - Касько

За ефективної роботи правоохоронних органів року-двох досить, щоб з'ясувати, що це за гроші і чи здобуті вони злочинним шляхом.

ЄС у березні скасує санкції проти соратників Януковича, - Касько
Виталий Касько
Фото: segodnya.ua

Європейський Союз у березні наступного року скасує санкції проти колишніх можновладних посадових осіб, уведені після Революції Гідності.

Про це заявив заступник генерального прокурора України Віталій Касько, повідомляє ТСН.

"На мою думку, санкції почнуть скасовувати з початку наступного року. Поступово. За моїм прогнозом, у березні вони будуть зняті в повному обсязі. Логіка Євросоюзу проста - на їхню думку, року-двох досить для правоохоронних органів відповідної держави, щоб розібратися, що це за гроші і чи здобуті вони злочинним шляхом, і після цього в рамках механізмів міжнародної правової допомоги накласти арешт на рахунки, нерухомість та інші об'єкти за кордоном. Якщо двох років недостатньо, то правоохоронні органи працюють недостатньо ефективно. Тому з того, що я чую від західних партнерів, подальшого продовження санкцій очікувати не варто", - сказав Каско.

Він вважає, що українські правоохоронні органи повинні працювати над арештами майна та активів колишніх соратників Януковича, розслідуючи кримінальні провадження  проти них.

Касько нагадав, що в країнах ЄС, у Швейцарії, Ліхтенштейні на підставі санкцій арештовано майно й активи екс-чиновників України.

За його словами, майно і грошові кошти арештовано не на підставі рішень українських правоохоронних органів і судів, і в цьому полягає проблема, що тільки-но міжнародні адміністративні санкції припинять дію, арешти розблокують.

Нагадаємо, 2014 року Генеральна прокуратура України відкрила більш ніж 30 кримінальних проваджень щодо екс-президента Віктора Януковича і людей з його оточення. За рішенням Ради ЄС, застосовано обмежувальні санкції до 22 колишніх українських високопосадовців і пов'язаних з ними людей.

6 червня ЄС продовжив санкції проти колишнього міністра освіти України Дмитра Табачника, народного депутата Сергія Клюєва і колишнього міністра юстиції України Олени Лукаш.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram