ГоловнаПолітика

В Україні набув чинності закон про декомунізацію

Закони забороняють радянську символіку, засуджують комуністичний режим, а також відкривають архіви радянських спецслужб.

В Україні набув чинності закон про декомунізацію
Фото: http://www.liveinternet.ru

В Україні віднині набули чинності закони, що передбачають процес декомунізації в країні.

Закони опублікували 20 травня в парламентській газеті "Голос України".

Зокрема, це закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки", "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років", "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" і "Про правовий статус і пам'ять борців за незалежність України у ХХ столітті".

Цими документами, зокрема, в Україні забороняють радянську символіку, засуджують комуністичний режим, відкривають архіви КДБ і визнають борцями за незалежність України воїнів УПА.

Рада ухвалила закони 9 квітня.

Президент Петро Порошенко підписав їх 15 травня. Підписуючи ці закони, Порошенко заявив, що найближчим часом до Верховної Ради буде подано проект закону, спрямований на усунення колізій, які можуть бути використані для зловживання нормами нового законодавства, порушення прав і свобод людини і громадянина, зокрема в частині свободи наукових досліджень, міжнародної співпраці та діалогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram