Культурний центр молоді в Добропіллі допомагає переселенцям почати нове життя

В рамках проекту Культурно-освітньої Академії Гете Інституту культурні діячі з усіх куточків України протягом трьох місяців разом працюють над можливими ініціативами з розвитку культури на переферії. Спеціально для lb.ua вони розповідають, як і що роблять, щоб змінити свої міста вже сьогодні.

Володимир Орос (Добропілля)

Ми починали з того, що проводили у Добропіллі суботники, а потім фестивалі. За цей час ми зрозуміли як навколо багато людей, які хочуть щось робити, але просто не знають як. То ж ми стали такою рушійною силою – не тільки організовували різноманітні заходи, але й допомагали у цьому іншим.

Сьогодні нашій організації, Добропільському центру молоді «Добро», вже 5 років. Незаважаючи на назву, у нас така велика кількість звернень, у тому числі від людей старшого покоління і дітей, що ми зрозуміли – потрібне місце, яке зможе долучати до активного життя практично всіх членів громади. В цьому році нам нарешті надали приміщення – поки невелике 50-60 квадратів.

Зараз ми проводимо цікавий експеримент. Розділили відвідувачів за часом. Наша головна аудиторія – робоча молодь, яка приходить ввечері на освітні програми та цікаві зустрічі. Щоб приміщення не пустувало зранку, ми придумали розваги для дітей – можна залишити нам дитину до 12 або 1 години дня, з нею буде займатися аніматор, є також настільні ігри. А удень ми працюємо з переселенцями. У Добропіллі зараз 25% людей, що поїхали від війни, то ж ми організували для них щось накшталт гуманітарного штабу. Потихеньку вони вливаються в громаду, в культурне життя міста і стають активними членами нашої організації.

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram