ГоловнаБлогиКнижкова полиця

13 атмосферних книг, які найкраще читати влітку

Коли надворі стає все спекотніше, хочеться відкласти кілограмові томи «серйозної» літератури і взяти з собою у парк, чи на море щось легке та приємне. Ми підготували список книг, які найкраще відповідають цьому критерію і які, видається, були спеціально написані для того, щоб насолоджуватися ними влітку.

«Літня книжка» Туве Янсон

«Мама мумі-тролів», талановита казкарка Туве Янсон, писала і більш дорослі твори. Наприклад, «Літню книжку». Це історія дівчинки Софії, яка з бабусею і татом, в оточенні природи, на прекрасному острові, проводить незабутні літні дні. В буденних розмовах Софії з бабусею можна відшукати чимало мудрості та філософії. Вони обговорюють абсолютно все: від птахів, до куди складніших тем - Бога, або інших людей.

Попри сумні моменти і те, що тут кожен намагається пережити смерть однієї з найдорожчих людей у житті, книга залишає приємні враження та є однією з найбільш затишних та добрих у цьому списку.

«Кульбабове вино» Рей Бредбері

Роман відомого американського фантаста, який наповнений запахами, кольорами та смаками. 1928 рік, містечко Ґрін Таун, 12-річний Дуглас Сполдінг, його 10-річний брат Том і всі ті пригоди, які вони переживають одного особливого літа. Обіцяємо, вам теж захочеться приготувати власне кульбабове вино, щоб закупорити у пляшці літо, і поринути у спогади про дитинство.

До речі, ця книга у багато чому автобіографічна. Отож, шанувальники творчості Рея Бредбері матимуть змогу дізнатися більше про улюбленого письменника.

«Бабине літо» Марк Лівін

Сучасний український письменник Марк Лівін також порадував надзвичайно теплою і доброю літньою книгою. У центрі сюжету – 10-річний хлопчик Ждан. Його батьки вирішили розлучитися і, щоб втекти від такої важкої та незрозумілої реальності, він приїхав на літо до дідуся і бабусі. Це непроста історія дорослішання, в якій є багато відкриттів, запитань, відповідей та роздумів. Радість, сум, розчарування, захват, цікавість… - чимало емоцій переповнюють Ждана і вкотре нагадують читачам – це і є шлях дорослішання, який знайомий кожному.

«В дорозі» Джек Керуак

Мандрувати літом – особливе задоволення і, напевно, немає роману, що надихає на подорожі більше, аніж «У дорозі» Джека Керуака. Це автобіографічна книга «короля бітників» про його з другом пригоди шляхами Америки та Мексики.

«В дорозі» - гімн цілого покоління, справжній маніфест свободи. На увагу заслуговує і однойменна екранізація книги 2012 року.

«Пригоди Тома Сойєра» Марк Твен

Том Сойєр – один з найбільш яскравих дитячих персонажів в світовій літературі. Не дивно, що образ цього хлопчика надихав багатьох письменників на власні твори. Книга про його пригоди була опублікована у 1876 році, але і зараз 12-річні діти чудово зрозуміють світосприйняття Тома.

Том живе з тіткою Поллі у містечку Сейнт-Пітерсбург; за кілька місяців він встигає і закохатися, і стати свідком злочину, і знайти справжній скарб. Отож, читати точно не буде нудно!

«На острові Сальткрока» Астрід Ліндгрен

Герої більшості літніх книг – діти. Що ж, це абсолютно не дивно. Кому ж із нас не хочеться згадати свої теплі канікули у 8, 10, 12… років?

Казкарка Астрід Ліндгрен у своїй повісті «На острові Сальткрока» також пропонує читачам чимало чудових дитячих персонажів. Разом з трьома синами та донькою дивакуватий письменник їде відпочивати на острів у Балтійському морі. Колоритні пригоди, один день неймовірніший за інший, незвичні сусіди і літня атмосфера, яку вам захочеться відчути не тільки у сонячний день, а й в холодний зимовий вечір.

«Літо в селі» Зіна Cурова

Розповідь від імені 11-річного хлопчика про його літо в селі, друзів, природу, людей навколо, пригоди та розваги. Ще одна тепла історія, яка сподобається як дітям, так і дорослим.

На окрему увагу заслуговують ілюстрації в книзі Зіни Сурової. Вони ідеально доповнюють текст. До того ж, «Літо в селі» підкине чимало відповідей на питання – Чим же зайнятися влітку?

«Літо пахне сіллю» Наталя Євдокимова

Вісім оповідань та одна повість про море, літо, любов, дружбу, радість… та всі ті події, які перетворюються потім у найдорожчі спогади.

«Сьогодні я засинаю, а завтра привітаюсь з морем.

Я скажу йому – привіт, море.

І це буде означати багато.»

Попереджаємо: після прочитання цієї книги хочеться одразу ж купити квитки до моря. Втім, зробити це й буде найкращим рішенням.

«Літо Марі-Лу» Стефан Каста

Атмосферна книга про підліткову любов; про літо, яке Адам і Марі-Лу проводять разом, дізнаючись чимало на тільки один про одного, а й про себе.

Роман куди глибший, аніж може здатися на перший погляд. Він починається з того, як хлопець, задивившись на вітрину магазину та поринувши у свої думки, спотикається об інвалідну коляску дівчини. Адам впізнає Марі-Лу і стає зрозуміло, що вони довго не бачилися, хоч у минулому їх і багато-чого об’єднувало. Адам говорить, що проведе це літо сам у сільському будиночку і запрошує Марі-Лу до себе.

«Сон літньої ночі» Вільям Шекспір

Одна з найбільш популярних, поетичних та романтичних комедій класика. Твір, в якому Вільям Шекспір, використав не тільки мотиви античної міфології, а й англійський фольклор.

Події п’єси відбуваються в Афінах. Сюжет розгортається навколо весілля Тезея та Іпполіти. Більш конфліктною і драматичною є друга сюжетна лінія - історії Деметрія і Гелени, Лізандра і Гермії. Проблема батьків і дітей, вибору та почуттів – основні теми «Сну літньої ночі».

«Лісова пісня» Леся Українка

Драма-феєрія, яку Леся Українка написала у 1911 році. «Мені здається, що я просто згадала наші ліси та затужила за ними. А то ще я й здавна тую Мавку «в умі держала»…» - розповідає письменниця в одному з листів про написання цього твору. Образ мавки та образ лісу, і справді, став ключовим у тексті.

Той, що греблі рве; Русалка; потерчата; Лісовик і сама Мавка – герої українського фольклору у «Лісовій пісні» стають такими ж реальними, як і люди – Лукаш та його мати, Килина, дядько Лев. Все це свідчить про міфологічність світосприйняття, яке є характерним для українців.

«Двері в літо» Роберт Хайнлайн

Науково-фантастичний роман, який може здатися наївним для сучасних читачів, втім, все одно, вартий на увагу. Книга була опублікована у 1956 році, вона розповідає про майбутній для автора 1970 рік, а потім і 2000, та винахідника-роботехніка.

Критики називають роман Хайнлайна гімном людському розуму та справжньому коханню. Отож, радимо «Двері в літо» всім шанувальникам фантастики.

«Фієста. І сонце сходить» Ернест Гемінґвей

Автобіографічний твір, який було написано після відвідин письменником кориди в Памплоні в 1925 році.

Бої биків; любовні переживання; ціле втрачене покоління – покоління, яке пережило Першу світову війну, але не знає, як тепер жити далі; роздуми про вічне повернення і стиль письма, який неможливо сплутати ні з чиїм іншим, – от тільки кілька ключових переваг «Фієсти», які змушують кинути все і негайно почати читання.

Яна Онишкевич

Книжкова полиця Книжкова полиця , Блог книжкового онлайн-супермаркету Yakaboo.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram