Реконструкція ТЕЦ і ТЕС

Агенція ЗІК 17 червня 2016 повідомила пре те, що на Дарницька ТЕС (м.Київ), Чернігівська та Сумська ТЕЦ перобладнуються для використання замість природного газу вугілля газової групи, яке видобувається на неокупованій території України.

Фото: Александр Ратушняк

Справа в тому, в Україні певна частина ТЕЦ і ТЕС були спроектовані (як правило – ще за часів СРСР) для використання як пального газу або (і) вугілля. Вже при проектуванні закладалося з яких шахт і скільки вугілля буде поставлятися на станцію. В результаті вийшло так, що низка станцій були спроектовані на спалювання вугілля антрацитної групи (або суміші з ним), яке видобувається на тепер непідконтрольних Україні територіях. З часом, зокрема керуючись вимогами економізації, значна частина станцій перейшли на газ. Обладнання для вугілля, в кращому випадку, технологічно застаріло, а в гіршому – ліквідовано автогеном. Тепер, враховуючи насамперед те, що не бажано використовувати газ як пальне для ТЕЦ чи ТЕС, а також відсутність гарантованих поставок вугілля антрацитної групи через російську агресію, доцільно дообладнати ці станції для спалювання вугілля газової групи яке видобувається практично у всіх вугільних басейнах нашої держави, зокрема, - у Львівсько-Волинському басейні. Тобто, мова йде про дообладнання станцій, аби створити їм технічну можливість використовувати як пальне вугілля газової групи, що є в багатьох країнах з тепловою енергетико. Цього вугілля є вдосталь в Україні і на міжнародних ринках за прийнятними цінами. Колись, у квітні минулого року, тодішній Президент Польщі під час свого візиту в Україну заявив про готовність виділення його країною для цієї мети 50 млн Євро. Очевидно, що він мав на увазі, що для таких робіт виділить кошти Україна і звернеться за допомогою до інших держав.

Беручи до уваги викладене та інші українські реалії, перехід згаданих станцій з газу на вугілля газової групи можна оцінити виключно позитивно в рамках унезалежнення української енергетики. Це однозначно тішить. А, з іншого боку, - дещо дивує, оскільки з повідомлення виходить, що вказані роботи є ініціативою керівництва станцій, а не державних органів. Але це лише перше враження. Хочеться вірити, що існує чітка державна програма унезалежнення станцій, що ті, хто приймає державні рішення, володіють більшим обсягом інформації, ніж громадськість і на цій основі приймають оптимальні рішення тощо.

Окрім згаданих переваг, переобладнання (дообладнання) українських ТЕЦ і ТЕС на вугілля газової групи носить багатоцільовий характер. Зокрема, - створить можливість отримувати постійні замовлення для шахт Львівсько-Волинського вугільного басейну, що виключно актуально з огляду на існуючі там проблеми.

Очевидно, що саме такі роботи вартують того аби їх державою підтримати, проконтролювати і використати для того, щоб цілому світу продемонструвати реальні реформи в галузі якщо це не зашкодить якимсь таємницям. Простіше-кажучи, є конкретні справи, які засвідчують справжні реформи в галузі енергетики і не треба видумувати міфи про реформи у контексті створення позитивного іміджу керівництва галузі, уряду і держави.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram