ГоловнаБлогиБлог Аллы Цветковой

Кислотно-лужний баланс та здорове життя

Ми живемо і частково навіть не замислюємося над тим, як складно влаштований наш організм. А він тим часом робить усе, щоб підтримувати власну природну рівновагу. Порушення цієї рівноваги часто призводить до погіршення самопочуття, різноманітних захворювань, що негативно впливають на якість життя. Така рівновага або баланс забезпечується на клітинному рівні, і підтримка цього балансу дуже важлива для нашого організму. Отже, давайте розберемося, що таке кислотно-лужний баланс (КЛБ), чим небезпечне його порушення, які фактори та чинники провокують його зрушення?

Фото: надане Аллою Цвєтковою

Багато дієтологів та фітотерапевтів розвиток низки хвороб пов'язують з порушенням КЛБ в організмі. Приховану небезпеку позначають двома словами: кислота та луг. Організм перебуває у динамічній рівновазі – гомеостазі. Збалансоване pH-середовище забезпечує нормальний перебіг біохімічних процесів в організмі, допомагаючи йому боротися із захворюваннями. До основних процесів, які забезпечують стабільні для здорового стану показники відносяться температура тіла, частота серцевих скорочень, показники крові, сталість внутрішнього середовища та ін.

У медицині введено поняття кислотно-лужної рівноваги (КЛР), яке відображається спеціальним показником pH - power Hidrogen - "сила водню" - яке показує кількість водневих атомів у даному розчині.

Тіло людини на 80% складається з води, тому вода – це одна з найважливіших її складових. Тіло людини має певне кислотно-лужне співвідношення, що характеризується pH (водневим) показником. Значення показника pH залежить від співвідношення між позитивно зарядженими іонами (що формують кисле середовище) і негативно зарядженими іонами (що формують лужне середовище). Організм людини завжди прагне врівноважити це співвідношення, підтримуючи певний рівень pH. При порушеному балансі може виникати безліч серйозних захворювань.

Рівень pH = 7,0 говорить про нейтральне середовище.

Чим нижче pH – середовище кисліше (від 6,9 до 0). Лужне середовище-високий pH (7,1 - 14,0).

0 - найсильніша кислота, 14 - найсильніший луг, 7 - нейтральна речовина.

Якщо в будь-якому з рідинних середовищ організму підвищується відсоток гідрогену, то відбувається зміщення pH в кислу сторону, що призводить до закислення середовища. Це називається кислотним зсувом. І навпаки - підвищення відсотку гідроксильної групи ОН призводить до зміщення pH в лужний бік (лужний зсув).

Тіло людини має певне кислотно-лужне співвідношення, при якому нормально протікають усі метаболічні процеси та при розвитку патології – допомагають боротися із захворюваннями.

Дихання, обмін речовин, вироблення гормонів – спрямовані на підтримку нормального pH шляхом видалення їдких кислотних залишків з організму. Якщо рівень pH стає кислим/лужним – клітини організму отруюють самі себе своїми токсичними викидами та гинуть. Якщо баланс порушується і внутрішнє середовище стає занадто кислим, організм корегує це за допомогою буферних систем.

Кислотно-лужною рівновагою в організмі керують чотири буферні системи:

- Бікарбонатна - плазма, еритроцити, міжклітинна рідина – найпотужніша система, бере участь в утворенні вугільної кислоти з виділенням СО2.

- Фосфатна – кров, клітинна та міжклітинна рідина, травні залози, нирки. При зрушенні рН її робота відновлюється через 2 доби.

- Білкова – білки, їх 20% в організмі.

- Гемоглобінова – 35% у плазмі, 63-75% у еритроцитах.

Причини закислення організму: вживання кислої їжі, нестача води, вживання ліків, шкідливих речовин, вживання великої кількості жирів, м'яса, молочних продуктів, зернових культур, цукру, борошняних і кондитерських виробів, напівфабрикатів, перероблених рафінованих продуктів, брак клітковини, мінералів, вітамінів, ферментів і ненасичених жирних кислот, негативні емоції та стрес.

Для того, щоб протистояти цьому – знизити концентрацію кислоти та видалити її від життєво важливих органів – організм затримує воду, що негативно впливає на обмін речовин: організм швидше зношується, шкіра стає сухою, зморшкуватою. До того ж, при закисленні організму погіршується перенос кисню до органів і тканин, організм погано засвоює мінерали, а деякі мінерали, такі як Ca, Na, K, Mg виводяться з організму. Організму доводиться витрачати колосальну кількість ресурсів та енергії на нейтралізацію зайвих кислот, викликаючи тим самим певний дисбаланс у біохімічних реакціях. Так як лужних резервів, що надходять ззовні, явно не вистачає, то організм змушений задіяти свої внутрішні ресурси кальцію, магнію, заліза, калію. В результаті знижується рівень гемоглобіну, розвивається остеопороз. Коли залізо крові використовується для нейтралізації кислоти, людина відчуває втому. Якщо на ці потреби витрачається кальцій, з'являється безсоння, дратівливість. Внаслідок зниження лужного резерву нервової тканини порушується розумова діяльність.

Від нестачі мінералів страждають життєво важливі органи, підвищується ризик серцево-судинних захворювань, знижується імунітет, з'являється крихкість кісток та багато іншого. Якщо в організмі знаходиться велика кількість кислоти та порушені механізми її виведення (з сечею та калом, з диханням, з потом і т.д.), організм піддається сильній інтоксикації. Єдиний вихід – це олужнення організму.

У глобальному масштабі, закислення організму призводить до виникнення більш ніж 200(!) захворювань, наприклад: катаракти, далекозорості, артрозів, хондрозів, жовчо- та сечокам'яної хвороби, і навіть онкології.

Стан підвищеної кислотності називається Ацидоз. Не виявлений вчасно ацидоз може шкодити організму непомітно, але протягом кількох місяців і навіть років. При ацидозі можуть виникнути такі проблеми: захворювання серцево-судинної системи, збільшення маси тіла та діабет; захворювання нирок та сечового міхура, утворення каменів; проблеми із ШКТ; зниження імунітету; загальна слабкість; крихкість кісток та інші порушення опорно-рухового апарату.

Протягом 7 років проводилося дослідження в Каліфорнійському Університеті (штат Сан-Франциско), де було обстежено 9 тис. жінок. Результати показали, що при постійному підвищеному рівні кислотності кістки стають ламкими. Фахівці, які проводили цей експеримент, упевнені, що більшість проблем жінок середнього віку пов'язана із зайвим вживанням м'яса та молочних продуктів та недоліком вживання в їжу овочів, фруктів та зелені. Тому організму нічого не залишається, як забирати кальцій із власних кісток, та з його допомогою регулювати рівень рН.

Як дізнатись чи не порушений у вас КЛБ?

1. Результати рН тестів сечі показують, наскільки добре організм засвоює мінерали, такі як кальцій, натрій, калій і магній. Ці мінерали називають «кислотними демпферами», так як вони регулюють рівень кислотності в організмі. Організм починає запозичувати мінерали з різних органів, кісток, м'язів і ін. для того, щоб нейтралізувати надлишки кислоти, яка починає накопичуватися в тканинах. Таким чином, відбувається регулювання рівня кислотності.

2. Аналіз крові. рН крові одна з найжорсткіших фізіологічних констант організму. У нормі цей показник може змінюватися в межах 7,36 - 7,42. Зрушення цього показника хоча б на 0,1 може привести до важкої патології. Зауважте, в екстрених випадках лікарі насамперед роблять укол слаболужного розчину (фізрозчину) в кров. При зсуві рН крові на 0,2 розвивається коматозний стан, на 0,3 - людина помирає.

Як організм управляє рівнем кислотності?

1. Виділяє кислоти - через шлунково-кишковий тракт, нирки, легені, шкіру;

2. Нейтралізує кислоти - за допомогою мінералів: кальцій, магній, калій, натрій;

3. Нагромаджує кислоти - в тканинах, насамперед у м'язах.

У нормі олужнення організму має не посилюватися і стимулюватися, а лише підтримуватися. Повинні бути забезпечені нормальні умови для цього процесу. Що для цього потрібно робити?

1. вживати в їжу достатню кількість лужних продуктів;

2. пити достатню кількість води (30 мл на 1кг маси тіла);

3. підтримувати фізичну активність.

Рухова активність допомагає позбутися кислих метаболітів. Помірні спортивні навантаження покращують вентиляцію легень, організм отримує більше кисню, покращується метаболізм кислот, а вуглекислий газ виділяється, завдяки чому відбувається підвищення рН внутрішнього середовища. Помірному олужнюванню організму сприяє банальна піша прогулянка в помірному темпі.

Із харчуванням складніше. Кожен продукт має власний Кислотно-Лужний показник і на нього організм реагує змінами рН. Кислотно-Лужна Рівновага нашого внутрішньо середовища багато в чому визначається поживними речовинами, що надходять всередину. Формуючи раціон харчування, важливо враховувати коефіцієнт олужнення та окислення багатьох продуктів. Продукти умовно можна розділити на дві групи: кислотні та лужні.

До лужних продуктів відносяться:

* Всі стиглі фрукти (крім цитрусових, яблук, винограду), овочі, ягоди, злаки (гречка, овес, жито, пшениця), горіхи.

* Особливо лужними є: зелень, капуста, огірки, кабачки, авокадо.

До кислотних продуктів відносяться:

* М'ясо, риба, птиця, а також кисло-молочні продукти;

* Всі цукровмістимі продукти: джем, варення, компот, шоколад, торти, цукерки та інші кондитерські вироби;

* Борошняні вироби;

* Алкогольні і газовані напої, кава, какао, чорний чай, морс;

* Оцти, соуси, майонез;

* Рослинні олії.

Також, кислотність продуктів посилюється від:

* Термічної обробки (смаження, варіння, парки, випічка);

* Додавання цукру (варення, морси - дуже кислотні), консервантів і кислих добавок (оцти, соуси, майонези);

* Тривалого зберігання.

А ще дуже сильно впливають на зрушення pH організму в кислу сторону такі чинники як:

1. Стреси, сильні хвилювання, переживання (з будь-якого приводу).

2. Шкідливий вплив поганої екології і брак свіжого повітря.

3. Малорухомий спосіб життя.

Які рекомендації для підтримки КЛБ організму:

1. Відмовитись від напівфабрикатів, перероблених, рафінованих продуктів, цукру.

2. Мінімізувати вживання м'яса, молочних продуктів, борошняних та кондитерських виробів, зернових культур (краще їх вживати у вигляді проростків).

3. Зменшити в рази споживання кислої їжі (м'ясних та молочних продуктів, хліба, солодощів, газованих напоїв, будь-яких штучно створених продуктів).

4. Дотримуватися співвідношення 80% сирої рослинної їжі та 20% термічно обробленої їжі.

5. Вживати в їжу продукти, що містять Са, К, магній до того, як організм почне їх брати в терміновому порядку. Ннеобхідно їсти багато зелені (крім щавлю).

6. Вживати достатню кількість свіжих фруктів, овочів та іншої рослинної їжі. Будь яка рослинна їжа після термообробки стає такою собі "отрутою" і закислює наш організм!

7. Уникати стресів. Постійний вплив наднавантажень – емоційних, психологічних, інформаційних, призводить до збою в системі самоочищення, нормальному виведенню токсинів та кислотних відходів.

Алла Цветкова Алла Цветкова , Диетолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram