Українське громадянство для опального депутата

Надання громадянства України депутатові Держдуми від КПРФ Вороненкову демонструє слабкість українських урядовців та правоохоронної системи. Доволі дивне ставлення українських властей до депутата: замість арешту і розслідування (він був одним з тих хто голосував за введення військ РФ в Україну та анексію Криму) йому вручили паспорт.

Окрім нього, в Києві також перебуває його дружина, депутат від пропутінської Єдиної Росії Максакова. І за логікою речей, вона теж претендує на громадянство України. Максакова і Вороненков були на межі від арешту : у самій Росії депутата звинуватили у рейдерстві і завели карну справу. Дивним чином, саме після цього він "винирнув" в Україні де погодився дати якісь надважливі свідчення по справі державної зради Януковича, очевидно в обмін на невидачу владі РФ. Дійсно, важлива річ (можливо), однак навіщо давати опальному депутату громадянство? Чи не доцільнішим був би його арешт, за участь у процесах що підривали національну безпеку України? Веб-кеш Гуглу ще добре зберіг його твіт за 2014 рік, де депутат Вороненков вітає Світ з появою нової держави - Новоросії.

Це також можна було б підшити до справи, якби її хто-небудь заводив. Поряд з Максаковим існує ціла когорта іноземних добровольців україно-російської війни, яким на Батьківщині загрожує ув'язнення за участь в конфлікті на боці України, при цьому їм ніхто не надає українського громадянства . Раніше вже я привертав увагу до справи одного з білоруських добровольців, був також інцидент з відмовою в'їзду в Україну для хорватських добровольців і численні ситуації, коли у громадянстві відмовляли російським добровольцям, чи нещодавній випадок, коли Росії ледве не видвли одного з грузинських добровольців. Українське громадянство Вороненкова це плювок а обличчя усім воякам, які чекають на паспорт з тризубом. Такими діями влада вкотре показує : чужі депутати і можновладці для неї важливіші за її солдатів і офіцерів. І це може бути лише початок : цілком вірогідно, що за таких умов десятки українських паспортів отримають російські олігархи, депутати, міністри яких намагатиметься притиснути Путін. Це в підсумку лише збільшить в Україні кількість корупціонерів на долю населення.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram