ГоловнаБлогиБлог Всеволода Шаманича

Огляд політтехнолога: як переміг Трамп і чому він стане нашим союзником

Очікуючи результатів виборів у США можна було лише робити ставки на тип істерики українського сегменту Фейсбуку: миттєва істерика якщо переможе Трамп, і поступова якщо переможе Хілларі. Це пов'язано по-перше із особливостями українців, які усю світову політику помилково вимірюють ставленням політика до російсько-українського конфлікту. Насправді ж у нинішніх виборчих перегонах цей фактор не був навіть у першій десятці за значенням. Отож, вітчизняний погляд на політику всередині США майже завжди був викривленим.

Фото: EPA/UPG

Трамп переміг зовсім не через власний "консерватизм" (який насправді є радше маркетинговою стратегією, політтехнологічним ходом), а через простоту і відмову від ідеалу політкорректності, який за 8 років правління демократів в США став просто нестерпним для виборців-республіканців. Трамп, можливо расист і сексист, але він не пішов у цьому далі середньостатистичного американського громадянина. Зайва демонізація Трампа насправді сприяла його перемозі - індекс довіри до ЗМІ серед республіканського електорату насправді не дуже високий, оскільки більшість важливих журналістів і видань відстоюють демократичні позиції. Демонізація ж кандидата змусила багатьох виборців брехати соціологам - людям дійсно ніяково було зізнаватися, що вони проголосують за "печерного расиста" і "реднека" Трампа. Тотальна перемога Клінтон здавалася олнозначною і сильно розслабила електорат Демократичної партії, у той час як Трамп і його штаб постійно працювали над мобілізацією виборців. Як виявляється, іноді робити з свого опонента втілення диявола дуже небезпечно - у роботі зі ЗМІ кандидату і його штабові слід зберігати баланс напруги, який не давав би виборцеві розслаблятися, аби він врешті-решт дійшов до виборчої дільниці. Це вилилося у тотальну поразку демократів - вони втратили перевагу навіть у тих штатах, що вагалися між Трампом і Клінтон. І це за умов величезного антирейтингу Трампа!

Певним чином обрання Трампа початкує нову еру у світовій зовнішній політиці: потенційна тісна співпраця постбрексітівської Великобританії та США на противагу континентальному ЄС, у якому тепер висока можливість актуалізації проросійських сил. Деякі політологи вже впевнено кажуть про перемогу на виборах у Франції пропутінського кандидата в президенти Ніколя Саркозі, інші ж вже задумуються про перемогу у ФРН соціал-демократів, що так само сприятиме зближенню ЄС та Росії. Отож, можливо адміністрація президента США Трампа підтримана британським урядом стане єдиною впливовою силою-лоббістом інтересів України на міжнародній арені. Трампа вже встигли назвати другим Бушем і фактично це значитиме лише те, що зовнішьополітичні конфлікти він розв'язуватиме не методами демократів, а шляхами "республіканських яструбів", яких вже пророкують на найважливіші посади в США. Україна у цій грі знову може опинитись у центрі уваги, тому і у нас є шанс зробити Батьківщину great again!

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram