ГоловнаБлогиБлог Віктора Яцюка

Міфи навколо процедури імпічменту

Офшор-гейт виніс на порядок денний питання імпічменту Президента. Дострокове припинення повноважень Президента України у разі усунення з поста в порядку імпічменту передбачено статтею 108 Конституції України.

Багато політиків наче мантру повторюють, що реалізація цієї норми потребує прийняття окремого закону про процедуру імпічменту Президента.

Однак, така позиція є міфом, який спростовується самою ж Конституцією.

Фото: Макс Левин

Статтею 92 Конституції України встановлено повний перелік питань з усіх сфер суспільних відносин, що мають регулюватись (визначаються або встановлюються) виключно законами. Окрім того, у разі, коли порядок реалізації певної норми Конституції має визначатись законом, то про це прямо цією нормою і вказується (приклади – ч.4 ст. 10, ч.2 ст. 13, ч.2 ст. 14, ч.2 ст. 26, ст.. 41, ч.3 ст. 77, ч.5 ст. 89, ч.2 ст. 140, ч. 4 ст.141, ст. 153 і т.п.).

При цьому жодної вказівки на те, що порядок здійснення імпічменту Президента має визначатись окремим законом, Конституція не містить.

Натомість, пункт 10 статті 85 Конституції прямо вказує на порядок здійснення імпічменту: до повноважень Верховної Ради України належить усунення Президента з поста в порядку особливої процедури (імпічменту), встановленому статтею 111 цієї Конституції.

Норми Конституції є нормами прямої дії (стаття 8 Конституції України). У нашому випадку це означає, що якщо Конституція однією своєю нормою (стаття 85) вказує, що порядок імпічменту встановлено іншою її нормою (стаття 111), то такий порядок вже не може визначатись якимось окремим нормативним актом, зокрема - законом. У разі ж прийняття відповідного закону неминуче постане сумнів щодо його конституційності.

Тепер важливо проаналізувати статтю 111 Конституції, - чи достатньо її положень для того, аби Верховна рада могла, без прийняття якихось спеціальних законів, провести процедуру імпічменту.

Зокрема, ця стаття передбачає створення спеціальної тимчасової слідчої комісії із спеціальними прокурором та слідчим для розслідування обставин вчинення Президентом державної зради чи іншого злочину.

Власне положення про слідчі комісії є приводом для навіювання чергового міфу щодо неможливості імпічменту Президента, оскільки мовляв, окрім закону про імпічмент, треба ж іще й закон про тимчасові слідчі комісії. Адже згідно статті 89 Конституції організація і порядок діяльності тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України встановлюються законом. Закон такий ще від дня проголошення Конституції так і не був прийнятий.

Однак, тут важливо підкреслити один нюанс, а саме, - згідно Конституції Верховна рада може створювати три види комісій:

1. Тимчасові спеціальні комісії - для підготовки і попереднього розгляду питань (частина друга статті 89);

2. Тимчасові слідчі комісії - для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес (частина третя статті 89);

3. Спеціальна тимчасова слідча комісія - виключно лише у разі проведення процедури імпічменту Президента (частина третя статті 111).

При цьому, лише стосовно перших двох комісій Конституція вимагає прийняття закону щодо організації та порядку їх діяльності.

Те, що це є різні за організацією і призначенням комісії, зазначено Законом України «Про Регламент Верховної Ради України».

Так, цим законом (Глава 17, статті 85-88) питання тимчасових спеціальних та тимчасових слідчих комісій врегульовано частково, - лише порядок їх утворення, але не порядок їх діяльності, як того вимагає стаття 89 Конституції. Іншими словами, - тимчасові спеціальні та тимчасові слідчі комісії можуть бути утворені, але не зможуть працювати та видавати результат, оскільки відсутнє законодавче врегулювання питань організації та порядку їх діяльності.

Однак, це ніяк не стосується спеціальної тимчасової слідчої комісії, що утворюється лише у разі ініціювання імпічменту Президента.

Законом про Регламент ВРУ детально врегульовано всі питання створення і діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії з обранням спеціальних прокурора і слідчого, як і весь порядок вирішення питання про імпічмент Президента (Глава 30, статті 171-188), що виключає потребу в прийнятті окремого закону про відповідну комісію.

Однак і тут є один нюанс. Доскіпливий читач одразу ж пошлеться на положення статей 171, 173 закону про Регламент ВРУ, згідно яких питання про імпічмент Президента та утворення спеціальної тимчасової слідчої комісії розглядаються відповідно до статей 85, 111 Конституції України, закону про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України та цього Регламенту. Наразі ж закону про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України нема.

Інакше як недолугими ці положення важко назвати, попри те вихід із них має бути лише правовий. В цьому контексті визначальною стає теза про те, що тимчасові слідчі і тимчасові спеціальні комісії з імпічментом ніяк не пов’язані, а питання формування та діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії вже врегульовано цим же законом про Регламент ВРУ.

Таким чином, всі розмови щодо нібито неможливості вчинення імпічменту Президента у зв’язку з відсутністю спеціальних законів про імпічмент та тимчасові слідчі комісії, не витримують жодної критики.

Насправді не підйомним наразі в імпічменті Президента є реалізація положень статті 111 Конституції щодо доведення ознак державної зради чи іншого злочину в діяннях Президента, а також набрання необхідної кількості голосів для проведення процедури імпічменту (2/3 від складу парламенту для пред’явлення звинувачення і 3/4 – для усунення з поста).

Однак це вже зовсім інша тема.

Депутати певне розуміють все це, а тому запускають страшилки для Президента на кшталт створення тимчасової слідчої комісії з офшорної тематики.

Однак і тут очікується облом, якщо тільки слідувати закону.

Вище вже сказано, що тимчасова слідча комісія не зможе працювати у зв’язку з відсутністю обов’язкового згідно статті 89 Конституції України законодавчого врегулювання порядку діяльності такої комісії.

Натомість, створити спеціальну тимчасову слідчу комісію можливо лише в рамках процедури імпічменту Президента.

Відповідно до частини першої статті 173 закону про Регламент ВРУ спеціальна тимчасова слідча комісія утворюється у разі включення до порядку денного сесії Верховної Ради питання про ініціювання процедури імпічменту Президента України.

Іншими словами, - спочатку включається процедура імпічменту і тільки потім можна створювати спеціальну тимчасову слідчу комісію.

Скоріш за все у теперішнього парламенту є більш цікаві теми.

Так що краще прибережіть поп-корн для інших видовищ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram