ГоловнаБлогиБлог Тараса Матвіїва

Забуті імена: хто шукатиме 53 зниклих майданівців?

Півсотні людей досі не повернулись додому з барикад Революції. Активісти з усіх куточків України - Києва, Луганська, Рівного й Кіровограду - їх вже 2 роки самовіддано розшукують рідні та волонтери.

20 лютого минають другі роковини розстрілу Небесної сотні і завершення Революції Гідності. Але для 53 сімей революція донині продовжується... Першими почали шукати зниклих майданівців волонтерські організації - "Пошукова ініціатива Майдану" та Євромайдан – SOS. Після лютневих подій у списку зниклих було більше тисячі осіб!

Значну частину вдалось розшукати за кілька місяців, до травня 2014 року. Проте в базі "Пошукової" ще залишалось 196 безвісти зниклих. Але за минулі два роки волонтери таки знайшли більше 140 людей. Своїми силами і без підтримки урядових організацій.

Натомість МВС долучилось до розшуку влітку 2014 року. По справах зниклих відкриті лише 8 кримінальних проваджень.

Чому так мало проваджень? Чому пошуки продовжуються переважно силами активістів і батьків? Чому верхівка міністерства ігнорує проблему? Багато питань, а у відповідь тиша...

Ми пробували розмовляти із силовиками і пресою про ці болючі "чому". Навіть "круглий стіл" влаштували. Відтоді пройшов рівно рік. Ми мали сподівання, що процес у розслідуваннях справ зниклих революціонерів зрушить з місця. Але особливих здобутків досі нема.

Та ми рук не опускаємо. Робимо свою справу, бо це наш "волонтерський хрест". Коли бачиш ті фото зниклих хлопців і очі їхніх батьків будь-які сумніви зникають. Лишається одна відчайдушна боротьба.

19 лютого 2016 року «Пошукова ініціатива Майдану» зробить ще один малий крок до встановлення істини. За інформаційної підтримки "Українського кризового медіа центру" ми організовуємо прес-конференцію, де звучатимуть такі теми:

1. Результати волонтерів-пошуковців. Кого зуміли знайти, а хто дотепер у списку зниклих. Які виникали перепони у роботі та рівень взаємодії з правоохоронцями.

2. Підсумки розслідувань силових органів. Чи перевірялась інформація про зниклих, яку надавали волонтери і скільки активістів розшукують правоохоронці.

3. Доля зниклих. Про активістів, що так і не повернулись з Майдану, розкажуть рідні та знайомі.

4. Кінці у воду. Відкриємо завісу таємниці: хто й навіщо намагається замовчати справи зниклих майданівців.

Мовці:

Другова Надія, Слободян Тетяна та Матвіїв Тарас – волонтери "Пошукової ініціативи Майдану", Савченко Ірина – мати зниклого майданівця Сергія Новіцького.

Також на брифінг ми запросили представників Генпрокуратури і МВС.

Новіцький Сергій Валентинович, м. Бердичів, 29 років, зник ймовірно 20 лютого 2014

Побачимо, що з того вийде. Але звертаємось до кожного українця - ви теж можете допомогти. Бодай поширити інформацію і поглянути на фото зниклого. Раптом вчора ви бачили когось з нашої бази коло свого під'їзду...

Гаряча лінія "Пошукової ініціативи Майдану" - 067 866 45 74, або шукайте нас на Facebook

Тарас Матвіїв Тарас Матвіїв , Координатор "Пошукової ініціативи Майдану", журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram