ГоловнаБлогиБлог Оксаны Продан

На шляху до Європи

Те, що шлях розвитку України лежить виключно через Європу, стало незаперечним після ініціювання в ряді країн-членів Митного союзу референдумів по виходу з цього об’єднання. Через Європу означає забезпечення в Україні європейських цінностей - дотримання прав людей на вільний вибір, на достойний рівень життя, на ефективну медицину, на якісну освіту і, нарешті, на можливість забезпечення себе роботою.

Фото: EPA/UPG

Ці прості, але необхідні для кожної сильної людини і нації цінності, існують в Європі, тому ми і називаємо їх європейськими. І тому ми сподіваємось на допомогу європейців по їх запровадженню в Україні. Могли б певно і самі, але не при нас.

Що ж потрібно, щоб стати європейцями, крім географічного розташування? Нещодавно Європарламент озвучив 19 вимог для підписання з Україною Асоціації. Ці вимоги стосуються трьох напрямків - забезпечення в Україні прав людини, верховенства права та розвитку економіки. Коли ми насправді виконаємо усі ці речі, усі працюючі українці зможуть підняти голову і насправді відчути себе людьми.

Фракція УДАР працює в усіх трьох напрямках, і щодо прав людини, і щодо верховенства права. Щодо розвитку національної економіки вже внесено ряд законопроектів, які системно зменшують можливість корупції у підприємницькому середовищі, забезпечують публічність державним фінансам та покращують інвестиційний клімат.

Так, за підписом В. Кличка внесено проект, який забезпечує оприлюднення результатів державних закупівель (проект номер 2207 від 06.02.2013 р.), що забезпечує можливість контролювати договори з переможцем іншими учасниками тендеру. Ми ініціювали відміну усіх довідок, витягів та виписок для отримання дозвільних документів(проект номер 2149 від 31.01.2013 р.), що кардинально міняє систему існування сучасної української держави - чиновників змушує обслуговувати громадян та бізнес, а не навпаки. Ми передбачили справедливу відповідальність платників податків (проект номер 2571 від 19.03.2013 р.) – санкції нараховуватимуться не за помилки у звітності, а за несплату податків. Якщо платник податків сплатив до бюджету все і вчасно, жоден податківець не матиме права накладати штраф за помилку в декларації. І цим проектом ми не тільки зменшимо фінансовий та корупційний тиск на виробництво, але і спростимо документацію і звітність для підприємств - для чого податківцям складна звітність, якщо за неї вони не зможуть штрафувати? 

Почали ми роботу і по легалізації робочих місць (проект номер 1182 від 27.12.2012 р.), адже від двох до п’яти мільйонів громадян, які за різними даними не працевлаштовані, насправді ж працюють. Працюють, але не сплачують податок та внесок, а отже не мають жодних гарантій від держави. Ми вперше в новітній історії ініціювали зниження навантаження на заробітну плату, на доходи простих людей - замість діючих 36,6 ми пропонуємо 18,1. Це той розмір, який зможе платити і громадянин, і роботодавець, а значить люди матимуть право на отримання страхових виплат, а держава отримуватиме додатково податок і внесок з доходів мільйонів людей. Ці додаткові надходження забезпечать і пенсійні виплати пенсіонерам.

Це тільки системні питання, а є ще різні рішення галузевих проблем, які ліквідовують монополії в різних сферах. Ще ряд системних проектів, спільно з експертами та учасниками галузей, готуються до внесення. Основна відмінність законопроектів та підходу УДАРу в економіці - не регулювати чи обмежувати, а створити умови для вільної конкуренції та безкорупційних інвестиційних умов. Ми прагнемо створення в Україні рівних можливостей як в економіці, так і в інших сферах суспільства. Ми не тільки впевнені в необхідності впровадження в Україні європейських цінностей, але й знаємо, як це зробити. І зробимо все, щоб до листопада Україна отримала найбільші шанси для Асоціації з ЄС.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram