ГоловнаСвіт

Армія оборони Ізраїлю виявила найбільший в історії ХАМАС тунель біля північного кордону з Газою

Тунель місцями має глибину 50 метрів і є досить широким для транспортних засобів. 

Армія оборони Ізраїлю виявила найбільший в історії ХАМАС тунель біля північного кордону з Газою
Фото: Times of Israel

Армія оборони Ізраїлю в неділю, 17 грудня, виявила найбільший за всю історію тунель ХАМАСу поблизу пункту пропуску Ерез.

"Тунель має кілька відгалужень і вузлів, а також водопровідні, електричні та комунікаційні лінії. У деяких частинах тунелю війська знайшли вибухові двері, які, за словами ЦАХАЛу, мали запобігти проникненню ізраїльських військ", – повідомляє The Times of Israel.

Армія оборони Ізраїлю заявила, що виявили тунель елітний підрозділ Бойового інженерного корпусу Яхалом і Північна бригада дивізії Гази. Вони працювали декілька тижнів і використовували передові розвідувальні та технологічні засоби.

Фото: Times of Israel

У деяких місцях тунель опускається приблизно на 50 метрів під землю і є достатньо широким, щоб через нього міг проїхати транспорт.

"Його ширина вказує на те, що він мав використовуватися для рейдів на автомобілях проти цивільних у прикордонних громадах Гази", – сказав командир Північної бригади дивізії Гази полковник Хаїм Коен у відеозаяві.

Тунель не заходив на територію Ізраїлю, проте одну з шахт знайшли за 400 метрів від КПП Ерез, який до нападу ХАМАСу 7 жовтня використовували палестинські цивільні, щоб потрапити до Ізраїлю на роботу чи звернутися за медичною допомогою.

Зазначається, що всередині тунелю було знайдено багато зброї, яка належить ХАМАСу.

Фото: Times of Israel
За даними ЦАХАЛу, у будівництві тунелю брала участь група з десятків терористів ХАМАСу, "які спеціально прибули для його будівництва з Хан-Юніса, що на півдні Сектора Газа".

Як повідомляє видання, проектом тунелю керував Мухаммад Сінвар, командир південної бригади ХАМАС і брат лідера ХАМАСу у Газі Ях'я Сінвар.

Машини для буріння тунелів, які використовувалися при будівництві, були контрабандними. 

За оцінками військових, ХАМАС інвестував мільйони доларів у свою мережу тунелів через сектор Газа.

  • Терористи ХАМАС вже багато років використовують розгалужену систему підземних ходів. Їхня загальна довжина становить, за різними оцінками, від 400 до 500 кілометрів.
  • З початку наземної операції у Секторі Гази солдати Армії оборони Ізраїлю виявили понад 800 шахт, що ведуть до підземних тунелів терористів. 
  • Військові ЦАХАЛу виявили тунелі та склади зброї у будинках лідерів ХАМАСу. Також війська Ізраїлю захопили зброю та обладнання в будинку одного з членів елітних сил ХАМАСу "Нухба".
  • Армія Ізраїлю виявила у таборі біженців Дженін нові тунелі та три лабораторії з виготовлення зброї терористів ХАМАС.
  • Нещодавно стало відомо, що Ізраїль почав затоплювати тунелі терористів ХАМАС у Газі морською водою, щоб знищити мережі, яка лежать в основі терористичних операцій ХАМАС.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram