ГоловнаСвіт

Байден назвав політичним шантажем блокування розгляду допомоги Україні

Президент США сказав, що ставки занадто високі як для політичних маніпуляцій. 

Байден назвав політичним шантажем блокування розгляду допомоги Україні
Байден на пресконференції
Фото: Joe Biden у X

Президент США Джо Байден назвав політичним шантажем блокування республіканцями в Сенаті нової допомоги Україні.

У пості в X він написав, що ставки надто високі, а наслідки будуть надто значними як для політичного "балансування на межі". Йдеться про законопроєкт на понад 105 млрд (запит на які адміністрація Байдена зробила ще в жовтні) щодо виділення безпекової допомоги не лише Україні, а і Ізраїлю, а також на внутрішні американські питання фінансування кордону.

"Республіканці в Конгресі погрожують припинити підтримку України, якщо вони не зможуть примусити до своєї крайньої партійної прикордонної політики. Це політичний шантаж, чистий і простий", – сказав він.

Учора цей законопроєкт не зміг набрати необхідних для розгляду 60 голосів. 45 сенаторів проголосували “за”, а 48 “проти”(загалом у США 100 сенаторів).

Проти законопроєкту проголосували республіканці і Берні Сандерс, який зазвичай голосує з демократами, але висловив занепокоєння щодо фінансування “поточної нелюдської військової стратегії” Ізраїлю проти палестинців.

Посол України в США Оксана Маркарова у дописі в Facebook пояснила, що це не позбавляє можливості повторного внесення законопроєкту голосування найближчим часом. 

"Представники Республіканської партії, які наперед анонсували негативне голосування по міжнародній допомозі, раніше заявляли, що не можуть підтримати законопроект, в якому не буде питання південного кордону США/ змін в міграційній політиці", – нагадала вона. 

Про яку допомоги йдеться і які ще є варіанти

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram