ГоловнаСвіт

Шантаж “Газпрому” вкотре показує ненадійність Росії як постачальника газу, – Урсула фон дер Ляєн

"Це необґрунтовано та неприйнятно".

Шантаж “Газпрому” вкотре показує ненадійність Росії як постачальника газу, – Урсула фон дер Ляєн
Фото: EPA/UPG

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила Росію за спроби “шантажувати” Європу після того, як російський “Газпром” оголосив про припинення постачання газу у Польщу та Болгарію.

Про це пише theguardian.com.

“Оголошення “Газпрому” про те, що він в односторонньому порядку припиняє постачання газу споживачам у Європі, є ще однією спробою Росії використати газ як інструмент шантажу. Це необґрунтовано та неприйнятно. І це вкотре показує ненадійність Росії як постачальника газу”, – йдеться у повідомленні.

Фон дер Ляєн зазначила, що Євросоюз готовий до такого сценарію. “Ми перебуваємо у тісному контакті з усіма державами-членами. Ми працюємо над тим, щоб забезпечити альтернативні поставки та максимально можливі рівні зберігання (газопостачання, –  ред.) по всьому ЄС”, – додала вона.

Очільниця Єврокомісії сказала, що ЄС розробив плани дій на випадок такої ситуації, і що у Брюсселі тривають кризові перемовини координаційної групи з цього питання.

“Ми напрацьовуємо скоординовану відповідь Євросоюзу. Ми також продовжимо роботу з міжнародними партнерами, щоб забезпечити альтернативні потоки. І я продовжуватиму працювати з європейськими та світовими лідерами для забезпечення безпеки енергопостачання в Європі. Європейці можуть бути впевнені, що ми єдині і повністю солідарні з державами-членами, які постраждали на тлі цієї нової проблеми. Європейці можуть розраховувати на нашу повну підтримку”, – додала Фон дер Ляєн.

Нагадаємо, "Газпром" повністю призупинив постачання компаніям "Булгаргаз" (Болгарія) і PGNiG (Польща) у звʼязку з відмовою розраховуватися рублями.

У березні президент РФ підписав указ про переведення розрахунків за російських газ з євро в рублі. Путін заявив, що "колективний Захід заморожуванням російських резервів оголосив дефолт перед Росією і підвів межу під надійністю своїх валют".

Такий крок викликаний бажанням держави-окупантки укріпити свою валюту та оголосити Європі економічну війну, заявляв голова Офісу президента Андрій Єрмак. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram