ГоловнаСвіт

Столтенберг: НАТО не давало обіцянок не розширюватися

Міжнародні акти ясно дають зрозуміти, що країни мають право обирати свій власний шлях.

Столтенберг: НАТО не давало обіцянок не розширюватися
Фото: EPA/UPG

Генсек НАТО Єнс Столтенберг спростував слова російського президента Володимира Путіна про надання Північноатлантичним альянсом обіцянок Росії не розширюватися, зокрема на схід.

Про це він сказав в інтерв'ю агентству DPA.

"НАТО ніколи не давав обіцянок не розширюватися. Власне в установчому договорі нашої організації зазначено, що будь-яка європейська країна може стати членом альянсу. По-друге, є документи, що стосуються 70-х і 90-х років - Гельсінський Заключний акт, Паризька хартія, установчий акт Росія-НАТО та багато інших договорів, - які ясно дають зрозуміти, що країни мають право обирати свій власний шлях". - сказав Столтенберг.

За його словами, це є основним принципом європейської безпеки, під яким підписалася і Росія.

"І союзники категорично заперечують, що будь-коли обіцяли щось подібне. Сам колишній президент Горбачов сказав, що тема розширення НАТО ніколи не порушувалася до возз'єднання Німеччини", - зазначив очільник альянсу.

Раніше сьогодні на щорічній пресконференції Володимир Путін повторив міф про те, що НАТО у 90-х роках нібито обіцяло російському керівництву не розширюватися на схід.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін вимагає негайних гарантій нерозширення НАТО на схід, в тому числі на Україну. 15 грудня Міністерство закордонних справ Росії передало до Вашингтону проєкти угоди з НАТО та договору зі США про так звані гарантії безпеки, які передбачають відмову від подальшого розширення Альянсу та вступу в нього України.

При цьому Путін відмовився давати гарантії ненападу Росії на Україну.

За даними Ради національної безпеки та оборони, Росія зосередила 122 тисячі військових в 200-кілометровій зоні від кордону з Україною та 143,5 тис. - у 400-кілометровій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram