ГоловнаСвіт

Зеленський попросив генсека НАТО сприяти у звільненні заручників, яких утримує Росія

Йдеться про майже 450 українців, яких утримують на тимчасово непідконтрольних територіях та в Росі

Зеленський попросив генсека НАТО сприяти у звільненні заручників, яких утримує Росія
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у межах робочого візиту до США зустрівся з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Про це повідомляє Пресслужба глави держави.

“Володимир Зеленський попросив Єнса Столтенберга сприяти звільненню майже 450 українців, яких утримують на тимчасово непідконтрольних територіях та в Росії. Президент наголосив, що за останні два роки Україна практично завершила формування нової цілісної системи національної безпеки, яка повністю побудована на стандартах країн Альянсу”, - йдеться у повідомленні.

Володимир Зеленський також поінформував Єнса Столтенберга про перебіг виконання Україною Річних національних програм під егідою Комісії Україна – НАТО. Він висловив сподівання, що країни – члени НАТО зможуть визначити для України вичерпний перелік реформ, відповідні критерії та «маркери»», виконання яких дасть змогу перейти до наступного етапу інтеграції з Альянсом.

Сторони також обговорили взаємодію України з НАТО з використанням статусу партнера з розширеними можливостями.

Зеленський наголосив на важливості подальшого збільшення присутності флотів країн НАТО в Чорному морі, а також взаємодії держав Чорноморського узбережжя. 

Президент додав, що Україна готова активно долучатися до відповідних спільних дій з Альянсом, а також висловив зацікавленість у розширенні кількості спільних навчань.

Нагадаємо, у лютому омбудсмен Людмила Денісова заявляла, що переговори щодо обміну утримуваними з Росією заморожені через позицію російської влади. За її словами, РФ прив'язує цей процес до виконання Мінських угод. Тоді омбудсман розповіла, що з початку року кількість незаконно утримуваних громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей зросла, і на кінець січня становила 267 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram