ГоловнаСвіт

Авіаційне управління США тимчасово заборонило польоти Virgin Galactic

Компанія приховала нештатну ситуацію під час останнього запуску.

Авіаційне управління США тимчасово заборонило польоти Virgin Galactic
Річард Бренсон

Федеральне авіаційне управління США (FAA) тимчасово призупинила польоти космічної компанії Virgin Galactic.

Як повідомляє BBC, це пов'язано з відхиленням космічного апарату Unity від запланованого курсу під час польоту 11 липня. На цьому рейсі у космос полетів власник Virgin, мільярдер Річард Бренсон.

Побоювання американських чиновників пов'язані з публікацією в журналі New Yorker. Її автор стверджує, що під час зльотe екіпаж ракетоплана отримав автоматичне попередження про відхилення від заданої траєкторії. За його даними, після відділення від літака-носія Unity на деякий час вийшов за межі відведеного йому повітряного коридору.

За усталеними в компанії Virgin Galactic правилами подібне попередження повинно було привести до припинення польоту. Однак цього не сталося, і ракетоплан успішно піднявся на висоту близько 85 кілометрів, а потім приземлився.

Як сказано в публікації, через зміни траєкторії польоту Unity ризикував не долетіти до запланованого місця посадки, оскільки при зниженні його двигун не працює.

В Virgin Galactic пояснили відхилення від курсу несподіваним сильним вітром. "Хоча траєкторія польоту відрізнялася від нашого початкового плану, Unity успішно досяг космосу і безпечно приземлився в космопорту Нью-Мексико, зберігаючи керованість і слідуючи заданим маршрутом. Ці зміни траєкторії не наражли пасажирів і екіпаж на небезпеку", - йдеться в заяві компанії.

Втім, FAA вирішило розслідувати цю нештатну ситуацію, у зв'язку з чим польоти на апараті SpaceShipTwo призупинено. Ймовірно, через це наступну космічну місію Virgin Galactic, заплановану на кінець вересня - початок жовтня, доведеться відкласти.

Нагадаємо, космічний корабель компанії Virgin Galactic призначений для коротких туристичних польотів в космос без виходу на земну орбіту. Космоплан VSS Unity піднімається на висоту близько 15 км літаком-носієм, після чого він відділяється і вмикає власний ракетний двигун.

Вартість польоту для туристів становитиме 200-250 тисяч доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram