ГоловнаСвіт

США наклали санкції на голову Гонконгу через "репресії проти демократії"

Мінфін Штатів заявив, що Керрі Лам "несе пряму відповідальність за реалізацію політики Пекіну з придушення свободи та демократичних процесів".

США наклали санкції на голову Гонконгу через "репресії проти демократії"
Керрі Лам
Фото: Wikipedia

США наклали санкції на керівника адміністрації Гонконгу Керрі Лам за її роль у пригніченні політичної свободи в регіоні.

Експерти вважають, що санкції проти Лам та ще 10 осіб є ескалацією, яка загострить стосунки між США і Пекіном, пише CNN.

"11 осіб проводили політику, яка безпосередньо спрямована на обмеження висловлення думок, а також демократичних процесів. В результаті вони мають нести відповідальність за деградацію автономії Гонконгу", - йдеться у міністерстві фінансів США.

Мінфін Штатів заявив, що Лам "несе пряму відповідальність за реалізацію за реалізацію політики Пекіну з придушення свободи та демократичних процесів". 

"У 2019 році Лам наполягала на оновленні механізмів екстрадиції у Гонконзі, щоб дозволити екстрадувати на материк, що викликало серію масових демонстрацій опозиції", - йдеться у заяві. 

Також зазначається, що Лам причетна до розробки, ухвалення та реалізації закону КНР про захист нацбезпеки в Особливому адміністративному район Гонконг. 

Які саме санкції накладені - поки не зазначається. 

Нагадаємо, що мова йде про закон, який був ухвалений у червні. Заявлялося, шо він спрямований на запобігання та покарання за дії, які загрожують національній безпеці. Це, зокрема, втручання іноземних сил у справи Гонконгу. 

Іноземні спостерігачі висловлювали занепокоєність через цей документ, зазначаючи, що він може забороняти демократичний рух у Гонконзі. Керрі Лам заявляла, що ці зміни є "законними, конституційними та розумними". 

У Гонконзі також активно виступали проти нового законопроєкту про екстрадицію, який передбачав можливість видачі гонконгівців владі центрального Китаю. Законопроєкт відкликали, але протестний рух не вщух. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram