ГоловнаСвіт

У містах США пройшли багатотисячні акції проти поліцейського насильства і расизму

Про заворушення не повідомляється.

Демонстрація у Вашингтоні, 6 червня 2020 року
Фото: EPA/UPG
Демонстрація у Вашингтоні, 6 червня 2020 року

У суботу тисячі людей в США знову вийшли на вулиці на акції проти поліцейського насильства і расової дискримінації, що почалися після загибелі під час затримання афроамериканця Джорджа Флойда. Про це повідомляє CNN.

Протести пройшли в Нью-Йорку, Чикаго, Сан-Франциско, Лос-Анджелесі, Філадельфії та інших великих американських містах.

У Вашингтоні акції практично безперервно проходять весь тиждень. За оцінками Washington Post, на вулиці міста в суботу вийшли понад 10 тисяч осіб. Протестувальники приходили з маленькими дітьми, а поліцейські стали майже непомітними, пише газета.

Вашингтон
Фото: EPA/UPG
Вашингтон

Вашингтон
Фото: EPA/UPG
Вашингтон

Люди тримали плакати з написами Black Lives Matter ("Життя чорношкірих мають значення") і I Can't Breathe ("Я не можу дихати", фраза, яку Флойд повторював під час затримання).

Фото: EPA/UPG

Одним із центрів протесту став Білий дім, який додатково укріпили новими огорожами, і найближчі до нього райони.

Поліція міста очікувала, що демонстрація може стати однією з наймасштабніших масових акцій, що проходили у Вашингтоні останніми роками. Рух автотранспорту в центральних районах столиці було перекрито. 

Лос-Анджелес
Фото: EPA/UPG
Лос-Анджелес

Нью-Йорк
Фото: EPA/UPG
Нью-Йорк

Чикаго
Фото: EPA/UPG
Чикаго

До демонстрантів також приєдналася мер Вашингтона Мюріель Баузер.

Раніше вона закликала вуличних художників написати жовтою фарбою на ділянці 16-ї вулиці Вашингтона девіз протестувальників "Black lives matter". Також Баузер розпорядилася назвати цим гаслом частину вулиці, що веде до Білого дому. Тепер вона офіційно називається "площа Black Lives Matter".

Фото: https://twitter.com/DmvMusicPlug

Фото: https://twitter.com/DmvMusicPlug

Нагадаємо, протести тривають в найбільших американських містах вже 12-й день.

Акції в США почалися у відповідь на смерть афроамериканця Джорджа Флойда. Чоловік був затриманий поліцейськими 25 травня в Міннеаполісі. Під час затримання один з поліцейських кілька хвилин продовжував натискати коліном на шию Флойда, який повторював, що він не може дихати. Згодом чоловік помер у реанімації, а відео його затримання потрапило в інтернет.

У багатьох містах США мирні акції протестів перетекли в заворушення, зіткнення з поліцією і погроми. Останніми днями ситуація нормалізувалася. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram