ГоловнаСвіт

Помпео порівняв дії Китаю в Гонконзі з діями нацистської Німеччини у Другій світовій

"Китай прагне стати найбільшою світовою державою".

Помпео порівняв дії Китаю в Гонконзі з діями нацистської Німеччини у Другій світовій
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що дії Китаю в Гонконзі можна порівняти з діями нацистської Німеччини під час Другої світової війни. Про це він сказав в інтерв'ю газеті The Daily Caller.

У річницю висадки американців у Нормандії, яка відбулася 6 червня 1944 року, Помпео зазначив, що причиною військової операції США в Європі тоді стало захоплення Німеччиною Франції.

"Зараз Китай посилює контроль над Гонконгом, прагнучи стати єдиною, найбільшою світовою державою, що, в певному сенсі, можна порівняти з діями Німеччини", - пояснив Помпео.

За словами держсекретаря, намагаючись поширити на Гонконг закон про національну безпеку, Комуністична партія Китаю порушила обіцянки, які закріплені в договорі з Великобританією, що "схоже на порушені обіцянки Німеччини, яка виступила проти решти Європи".

Нагадаємо, з травня в Гонконзі тривають протести проти законопроєкту про національну безпеку. Пекін хоче поширити його на цей адміністративний район. Законопроєкт забороняє втручання третіх країн у справи Гонконгу. Також згідно з проєктом, влада материкового Китаю в разі необхідності може сформувати органи безпеки. Це дозволить Пекіну мати власних силовиків у Гонконзі. Критики також вважають, що законопроєкт загрожує втратою автономії Гонконгу.

29 травня президент Дональд Трамп оголосив, що американська політика винятків, яка діяла для Гонконгу, скасовується. Це передбачає скасування всіх торгових пільг, митних преференцій і рекомендацій для поїздок громадян США в Гонконг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram